23948sdkhjf

Vattenförsörjningen framtidssäkras

Stockholm Vatten startar ett program för att framtidssäkra vattenförsörjningen. WSP ska bistå med att bygga upp programmet.

Stockholmsregionen väntas växa från drygt 2,2 miljoner invånare till cirka 3,4 miljoner år 2050. Detta innebär i sin tur att vattenverkens kapacitet behöver öka med drygt 40 procent.

Det krävs krafttag för att bygga ut och säkra vattentillgången i regionen, därför startar Stockholm Vatten programmet SFV, Stockholms framtida vattenförsörjning. Ulf Andersson som arbetar med VA-process på WSP har lång erfarenhet av planering och design av beredningsanläggningar främst inom dricksvattensektorn och är en av dem som bygger upp organisationen kring SFV i rollen som programledare på anläggningssidan.

– Kapaciteten i Stockholm är ansträngd redan idag, särskilt vid värmeböljor så som i somras. Därför är det bråttom att både bygga ut befintliga vattenreningsverk och planera för nya. Det handlar också om att hitta nya tekniker att minska ner produktionen av restprodukter, som i sig behöver tas om hand på ett hållbart sätt, säger Ulf Andersson.

Det första delmålet är att bygga ut Lovö vattenverk, vilket ska bidra till 20 procent utökad kapacitet för stockholmsregionen till 2025. Parallellt pågår ett arbete att förbereda för ett helt nytt vattenverk.

– Den nya anläggningen ska kunna stå för 70 procent ökad kapacitet, men det krävs också att vi bygger en anläggning som står pall både ur ett hållbarhetsperspektiv och ur perspektivet att Stockholm sannolikt fortsätter att växa. Den anläggning vi bygger ska kunna producera rent vatten till stockholmarna i minst 50 år framöver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093