23948sdkhjf

Unik robot rengör tungmetallsavskiljare

Ragn-Sells är ensam i Skandinavien om den spolrobot som rengör hydrofilter som skiljer tungmetaller från dagvatten.

Det var för tre år sedan som Ragn-Sells i Göteborg införskaffade den unika spolroboten som rengör hydrofilter.

– Närmaste tungmetallavskiljarrobot finns i Tyskland, där den också kommer ifrån. Killarna som kör den slamsugare som roboten sitter på brinner för sitt yrke och åker runt i hela landet och servar våra kunder, säger Tom Yltin, säljare inom Industriservice vid Ragn-Sells.

Det är chauffören Jonas Winberg och teknikern Paul Högman som utför denna specialtjänst.

– Vi spolar olika typer av hydrofilter som fångar upp tungmetaller. Varje hydrofilter består av fyra stycken filterkammare som vi spolar på plats, säger Paul Högman.

För Ragn-Sells kunder innebär spoltjänsten att hydrofilternas livslängd femdubblas om de rengörs regelbundet. Eftersom varje filterkammare kostar cirka 6000 kronor är spoltjänsten dessutom en ekonomisk besparing. Hamnar, skrotar, flygfraktsbolag och måleriföretag är några av kunderna.

– En annan kund är Nationalmuseum i Stockholm som har hydrofilter för att förhindra att vattnet som rinner av koppartaket inte ska gå ner i dagvattnet, säger Tom Yltin.

Paul Högman och Jonas Winberg utför förutom hydrofilterspolningar även femårsbesiktningar och egenkontroller av oljeavskiljare, vattenprovtagningar och besiktigar cisterner, tjänster de är ackrediterade för.

– Det finns ett stort intresse för de här tjänsterna och vi åker runt till kunder i Sverige och även i Danmark. Det blir många mil på vägarna, säger Paul Högman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078