23948sdkhjf

ABB tar hem en stor HVDC-order

ABB har erhållit en betydande order på två block med frekvensomriktarsystem för Higashi Shimizu-projektet i Japan från Chubu Electric Power Co., Inc.

Ordern har lagts genom det etablerade Hitachi-ABB-samriskföretaget Hitachi ABB HVDC Technologies, Ltd.

I det här projektet används en lösning med spänningsstyv omriktarteknik (VSC) med högspänd likströmsöverföringsteknik, HVDC, något som möjliggör sammanlänkning av system med olika frekvenser, vilket implementeras genom konvertering av växelström till likström.

Hitachi konstruerar systemet med en ac/dc-omvandlare, inklusive en kombination av ett kontroll- och skyddssystem från ABB och en strömriktartransformator från Hitachi som bygger på det strategiska samarbetet med ABB.

HVDC är ett mycket effektivt alternativ till växelström, AC, för överföring av stora mängder el med högre effektivitet och lägre energiförluster. HVDC möjliggör en säker och stabil sammanlänkning av elnät som arbetar med olika spänning och frekvenser. HVDC ger också en direkt och exakt kontroll av kraftflödet och kan öka växelströmsnätets kapacitet tack vare de stabiliserande funktionerna.

Higashi-Shimizu-projektet kommer att stärka kopplingen mellan 50 Hz-nätverket i östra Japan och 60 Hz-nätverket i västra Japan. Kopplingen förväntas avsevärt stärka och bidra till att utveckla elöverföringen och göra elen tillförlitligare.

Organisationen för regionöverskridande samordning av kraftoperatörer i Japan, som övervakar strömutbytet mellan kraftbolagen, har bedrivit ett prioriterat projekt att öka sammanlänkningskapaciteten mellan 60 Hz-området hos Chubu Electric och 50 Hz-området hos Tokyo Electric Power Company från 1 200 MW till 3 000 MW. Chubu Electric har utvecklat ett viktigt projekt för att öka sammanlänkningskapaciteten för kraftanläggningen Higashi Shimizu från 300 MW till 900 MW, vilken planeras tas i drift under 2027.

ABB tillhandahåller systemkonstruktion, en spänningsstyv omriktarteknik som kallas HVDC Light, en digital lösning med det väl beprövade kontroll- och skyddssystemet ABB Ability MACH. Två nya back-to-back-block på vardera 300 MW byggs på en befintlig anläggning med en befintlig HVDC-back-to-back.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375