23948sdkhjf

Vattenstämman 2019 hålls i år i Örebro

Den 14-15 maj arrangeras Vattenstämman 2019 på Conventum kongress i Örebro.

Vattenstämman är en mötesplats för vatten-, miljö- och samhällsplanerar-Sverige. En politisk arena för samtal om vatten i syfte att skapa hållbara vattentjänster.

Vattenstämman vänder sig till kommunala företrädare, länsstyrelser/vattenmyndigheter, övriga statliga myndigheter, universitet och högskolor, företag och intresseorganisationer som hanterar vattenfrågor i sitt arbete.

Enligt FN:s klimatpanel är de närmaste åren troligen de viktigaste i mänsklighetens historia. Att utnämna vatten till en framtidsfråga är mot den bakgrunden ganska försiktigt. Klimatanpassning, att säkra dricksvatten och förebygga översvämningar är nog så utmanande, inte minst med tanke på säkerhetsläget i världen.  Programmet har fyra parallella spår som är öppna för alla:  1. Klimatanpassning 2. Digitalisering/Säkerhet 3. Kompetensförsörjning 4. Branschföretag

Registreringen börjar klockan 8 den 14 maj. Programmet är inte klart än, men klockan 11 hålls en paneldebatt i ämnet ”Vattnet och EU – möjlighet eller hot”. Klockan 13:30 blir det paneldiskussion mellan politiker om huruvida kommunerna klarar sitt uppdrag som vattenleverantör.

Sedan följer föreläsningar om hållbar dagvattenhantering, skyfallsanpassning av samhället, starkare VA-organisationer med hjälp av hållbarhetsindex, fördröjning av dagvatten – en nödvändighet i och med havsytehöjningen och ”Vart behöver VA förflytta sig i framtiden?”.

De tre bästa examensarbetena inom VA 2018 presenteras. Dessa är:

Mikael Danielsson, Lunds Universitet. Kartläggning av bakterier i dricksvatten medflödescytometri – före, under och efter reningsprocess. (Mapping of Bacteria with Flow Cytometry - before, during and aftertreatment of drinking water).

Sofia Högstrand och Maja Ignell,Lunds Universitet. Möjligheten att kombinera pulveriserat aktivt kol (PAK) och MBBR för avskiljning av organiska mikroföroreningar.

Rozbe Bozorgi, Uppsala Universitet. Åtgärdande av felkopplingar som kompensationsåtgärd för ökade dagvattenföroreningar - en fallstudie med en kostnads-nyttoanalys.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094