23948sdkhjf

ABB säkrar elförsörjningen i sockerraffinaderi

ABB har säkrat elförsörjningen för Porkala sockerraffinaderi i Finland genom att uppgradera säkerheten och tillförlitligheten i driften.

I ABB:s senaste nyhetsbrev Kraftteknik berättar företaget om hur man har moderniserat elförsörjningen vid Suomen Sokeris 50 år gamla raffinaderi i Porkala, Finland.

Maskinutrustningen har bytts ut under åren, men de ursprungliga elanslutningarna och låg- och mellanspänningsställverken har fortfarande använts.

- Enheterna uppfyllde inte längre dagens krav, säger Jani Timonen, ansvarig för elförsörjningssystemet vid raffinaderiet, till Kraftteknik.

ABB började med att byta ut en gammal transformatorstation utomhus mot ett fabriksbyggt eHouse, med ett 20 kV-ställverk av modell UniGear ZS1 från ABB med Relion REF615 reläskydd för matningen. Bytet gjordes under ett planerat driftstopp.

UniGear-ställverket har alla funktioner som den tekniska utvecklingen har fört med sig. Moderna skyddsfunktioner och reläer i Relion-serien har ersatt de traditionella elektromekaniska reläerna som skyddssystem.

- De nuvarande ställverken har fått mycket bättre kapslingar och säkerhetsnivåer. Vi har nu, till exempel, ett mycket snabbt ljusbågsskydd, säger Marko Särkkä, projektledare hos ABB i Finland, i nyhetsbrevet.

Den största skillnaden mellan det gamla och det nya systemet är den förbättrade säkerheten för de anställda, fortsätter han.

- De öppna samlingsskenorna i den ursprungliga utrustningen är nu förpassade till historieböckerna. Våra medarbetare är nu avskärmade från strömförande delar i det nya ställverket, och det går inte att komma in i ett eHouse när systemen är strömförande.

Projektet inleddes 2014 och arbetet har fortsatt systematiskt, från elnätet ut till övriga system. Bytet av 10 kV-ställverket är nu klart, och flera stora fördelningscentraler har också bytts ut.

Enligt Jani Timonen är det sällan man ser en modernisering av elförsörjningen som sker i så nära samarbete mellan kund och leverantör som i det här fallet. Bytet av anläggningens elförsörjningssystem var så viktigt för dess fortsatta tillgänglighet att företaget ville ha fullständig kontroll över projektet.

God planering har bidragit till att man kunnat undvika många driftsstopp. Till exempel var det möjligt att ersätta huvudställverket mitt under full produktion tack vare detaljerad samverkan mellan ABB och raffinaderiet, samt användande av reservgeneratorer.

Hälften av lågspänningsdistributionscentralerna, som styr matningen till maskinutrustningen, väntar fortfarande på att bytas ut.

Jani Timonen menar att det nya kraftförsörjningssystemet kommer att innebära lugn och ro för de medarbetare som ansvarar för driften. När automationsanslutningarna är på plats kommer realtidsdata från ställverket och GenSet att skickas direkt till kontrollrummet. Skillnaden kommer att märkas tydligast i felsituationer.

- Hittills har vi varit tvungna att ta oss till anläggningen för att lösa alla problem med kraftdistributionen. Nu kan ställverket hantera problemen automatiskt eller så kan de hanteras från kontrollrummet, säger han i nyhetsbrevet.

Läs mer om: ABB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078