23948sdkhjf

Utvecklar nytt verktyg för 3D-print

Siemens och Interspectral utvecklar ett verktyg som ska ge mer kunskaper om de stora datamängder som genereras under additiv tillverkning.

Additiv till­verk­ning, som mer allmänt brukar benämnas 3D-printning, revolutionerar hur Siemens utvecklar, tillverkar och reparerar sina produkter. Tekniken möjliggör nya konstruktioner, kortare produktionstider, förbättrad produktprestanda och en mer hållbar tillverkningsprocess.

Samtidigt är additiv till­verk­ning fortfarande en relativt ny och komplicerad process som kräver mer utveckling för att användas i industriell skala:

- Om vi skall kunna förbättra och industrialisera den additiva tillverkningsprocessen måste vi fånga in, utforska och förstå stora mängder data. Vi behöver helt enkelt nya visualiseringsverktyg som kan ge oss mer insikter och kunskap, säger Andreas Graichen, chef för Siemens kompetenscentrum för additiv tillverkning i Finspång.

För att hitta en lösning har Siemens ingenjörer i Finspång inlett ett samarbete med 3D-visualiseringsbolaget Interspectral. Tillsammans utvecklar nu de båda bolagen verktyget AM Explorer.

Mjukvaran kommer att göra det möjligt för Siemens att utforska de stora mängder av 3D-data som genereras under tillverkningsprocessen. Siemens kommer att kunna samla in och interaktivt visualisera flera olika datatyper i en och samma miljö.

CAD-filer, data från sensorer, simuleringar och mätteknisk utrustning som 3D-scannners och datortomografi kan då läsas in och visualiseras i ett och samma verktyg.

- Vi tror att 3D-visualisering, tillsammans med AR och VR, kommer att vara grundläggande komponenter i industrialiseringen av additiv tillverkning. Verktyg som AM Explorer kommer att vara del av lösningen i vår färdplan för additiv tillverkning på Siemenssäger Andreas Graichen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093