23948sdkhjf

PubSub öppnar nya digitaliseringsmöjligheter

Den kommande nya funktionen PubSub – publish and subscribe – i OPC-UA öppnar för ett enhetligt och tillverkaroberoende system för industriell automation.

OPC-UA är ett plattforms- och leverantörsoberoende kommunikationspaket som hittills främst har varit ett sätt att binda ihop olika datasystem på olika nivåer i processer och verksamheter.

OPC-UA har varit byggt kring funktionerna klient och server men med PubSub öppnas nya tillämpningsområden, till exempel möjligheten att konfigurera peer-to-peer-kommunikation mellan enheter som inte behöver känna till varandras existens. Tillsammans med de nya möjligheterna till asynkrona flöden och strömning till molnet öppnas nya möjligheter att använda OPC-UA för datainsamling och styrning i industriella processer.

Med den kommande PubSub-funktionen omfattas också applikationer på sensor- och maskinnära nivåer, både för små, återkommande datapaket och för större datamängder för analys och lagring.

OPC-UA är framtaget i ett industrikonsortium och består av flera delar. Genom en överenskommelse med den internationella standardiseringsorganisationen IEC behandlas de också där och ges också ut som internationell standard i serien IEC 62541.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Läs mer om: SEK
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078