23948sdkhjf

Stort oljeutsläpp hos LKAB

20 kubikmeter tjockolja har läckt ut vid LKAB:s oljehamn Uddebohamnen. Utsläppet ska ha skett i början av veckan när renoveringsarbete utfördes på en oljeledning innehållande tjockolja.  

- Läckan kunde snabbt stoppas och 13 kubikmeter olja kunde sugas upp på en gång. Nu jobbar vi med att sanera marken där den resterande olja ligger kvar. Fördelen med tjockolja är att den inte rinner iväg så snabbt. En person fick olja på sig, men enligt mina uppgifter ska inga personskador uppstått. Oljan var inte het, säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg till Norrbottens-Kuriren.

Enligt uppgifter ska utsläppet ha skett när LKAB:s underleverantör Gisab skulle utföra ett arbeta på en ledning innehållande tjockolja som går mellan oljecisternerna.

- Vi ska göra en egen utredning om vad som har gått fel innan vi uttalar oss. Vi kan konstatera att oljan inte läckt ut i någon vattenbrunn, vi har skyddsvallar på området för att oljan inte ska sprida sig i händelse av olyckor, säger informationschefen Anders Lindberg.

LKAB har gjort en miljöanmälan och även påbörjat en egen utredning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109