23948sdkhjf

Ny kontrollplattform för Industri 4.0

 

Interroll har lanserat den nya plattformen "Smart" för driver-kontroll. Plattformen är förberedd för Industri 4.0-applikationer med avancerade funktioner i nya Multicontrol och EC5000.

Plattformen släpptes på internlogistikmässan Logimat i Stuttgart den 19-21 februari. Interroll har även optimerat sitt fyrzons multikontroll styrsystem Multicontrol. Enkel installation och processbilder ger nu ännu större flexibilitet för Industry 4.0-kompatibla tillämpningar.

MultiControl är ett multiprotokollbaserat styrsystem med busfunktioner som kan användas för 24volts RollerDrive EC310 samt nya EC5000 i 24/48v och även i tre olika effektnivåer, 20W, 35W och 50W.

Multicontroll är nyckelelement i Modular Conveyor Platform (MCP) och för Pallet Drive (via Pallet Control). Lösningar för att transportera lådor, brickor och pallar, som ger stor flexibilitet för lagring samt trycklös ackumulering ZPA, men också konstruktion och installation av transportörsystem. De kan även användas i djupfrysmiljöer utan problem.

 

Enklare, felsäker installation

Tack vare MultiControl så är sensorerna och RollerDrive (valsenhet) integrerade direkt i fältbussnivån. Detta eliminerar behovet av ytterligare sensor/ställdon-nivå. Effekten levereras av en standard buskabel.

Två separata kretsar gör att RollerDrives kan stängas av säkert till exempel vid nödstopp medan buskommunikationen förblir aktiv. PROFINET-, Ethernet/IP- och EtherCAT-protokollen kan användas genom att helt enkelt växla mellan dem.

MultiControl kan styra fyra transportörzoner, vilket gör det möjligt att ansluta fyra RollerDrives och fyra sensorer. Genom en split kan man i den nya plattformen "Smart" komma upp i totalt åtta sensorer.

Adressering och konfiguration utförs av PLC (programmable logic controller), en webbläsarmeny eller med Interroll Teach-In-metoden, vilket möjliggör sekvensen av alla MultiControl-enheter i transportbandet och korrekt rotationsriktning för alla RollerDrives.

Detta sparar tid vid installation på plats.

Olika processbilder representerar den ideala lösningen mellan big data och PLC-kapacitet. MultiControl kommunicerar med PLC i realtid (med intervall på två millisekunder), vilket gör det enkelt att använda och lämpar sig för praktiskt taget alla tillämpningar.

 

 

Kommunicerar i realtid

Nya EC5000 har även inkluderad busfunktion, vilken kan överföra all driftsdata från drivenheten till en övervakande funktion. Informationen kan användas för exempelvis förebyggande underhåll eller för att fördela transportflöden jämnare i en intern logistikanläggning.

– Ihop med Interrolls nya powersupply 24VDA 40A / 48VDA 20A, med många nya funktioner är detta en optimal lösning, säger Jörgen Wiktorson, Country Manager, Interroll Sverige.

MultiControl har nu avancerade funktioner och spänner över ett brett utbud av möjliga tillämpningar tack vare användarvänligheten:

  • Autonom transportör med trycklös ackumulering: En PLC med programmering behövs inte när MultiControls sofistikerade logik används.
  • Autonom transportör med trycklös ackumulering men ansluten till en PLC: Detta gör att hela transportbandet kan visualiseras eftersom PLC mottar all sensor- och RollerDrive-information. PLC kan också påverka logiken för överföring med trycklös ackumulering vid behov.
  • Om en specifik logik är nödvändig kan MultiControl användas som en in/ut-enhet (I/O). Den nuvarande logiken för överföring med trycklös ackumulering ignoreras i detta fall. Den anslutna PLC:n tar emot all sensor- och RollerDrive-information och anpassar via motsvarande programmering materialflödet för att möta användarens krav.

MultiControl erbjuder ökat skydd mot backspänning i strömförsörjningen. Om detta inträffar kommer MultiControl inte att skadas. Detta gäller även kortslutning av strömförsörjningen för ingångar och utgångar. Dessa är nu utformade för att vara resistenta mot kortslutning. Båda dessa aspekter ger ett mycket större skydd mot fel, särskilt under igångsättningsfasen.

Skärmen i kommunikationskabeln är lätt att jorda med MultiControl. Detta gör kommunikation och således transport ännu mer tillförlitliga i felbenägna system.

Text: Marcus Petersson

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079