23948sdkhjf

Ny generation centrifugalfläktar

Radialfläktar är centrifugalfläktar där luften strömmar in axiellt och slungas ut radiellt med hjälp av centrifugalkraften. 2010 lanserade ebm-papst en serie radialfläktar, med fläkthjulet RadiCal och EC-teknologi.

RadiCal innebar i praktiken att en ny energisparstandard sattes för fläktar med bakåtböjda skovlar. Fram tills dess hade merparten av ventilationssystemen i fastigheter byggda under det svenska miljonprogrammet radialfläktar med framåtböjda skovlar och remdrift. Denna typ av fläktar har relativt låg verkningsgrad, är inte särskilt energieffektiva och de har också en hög ljudnivå.

Med RadiCal öppnades nya möjligheter till både energibesparingar och tystare, samt effektivare ventilationssystem. Det var bland annat fläkthjulets unika aerodynamiska utformning som gjorde att RadiCal-fläktarna hade en lägre ljudnivå och en avsevärt mycket lägre energiförbrukning jämfört med andra fläkttyper.

Sedan dess har även luftkonditioneringsenheter och värmepumpar blivit två stora applikationsområden för RadiCal.

När ebm-papst nu snart tio år senare presenterar en ny generation av RadiCal är det efter en teknisk vidareutveckling som har resulterat i att fläktarna är ännu tystare, har fått högre verkningsgrad och luftflödeskapacitet, samt förbrukar ännu mindre energi.

Det är genom mindre luftflödesförluster och lägre turbulens som de nya centrifugalfläktarna har blivit tystare jämfört med sina föregångare. Vid en jämförande test i en datacenterapplikation, där tre äldre RadiCal och tre nya RadiCal-fläktar kördes parallellt, blev energiförbrukningen drygt 10 procent lägre med de nya fläktarna.

Förbättringarna har uppnåtts utan att det skett någon förändring av de nya fläktarnas dimensioner. Dessa är identiska med den tidigare generationen och det innebär att en modernisering av befintliga ventilationssystem genom ett fläktbyte går snabbt.

Det är bland annat genom en aerodynamisk optimering av fläkthjulets design som det blivit möjligt att ge nya RadiCal en avsevärt högre luftflödeskapacitet. Det nya fläkthjulet tillåter också en högre fläkthastighet.

Installationen är enkel, uppger ebm-papst, tack vare konceptet Plug & Play samt flera alternativ för steglös fläktstyrning. Nya RadiCal har ett programmerbart interface och styrningen kan ske både via 0-10 V DC, PWM-signal och MODBUS-RTU.

 

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078