23948sdkhjf

Virtuell verklighet för att främja arbetssäkerheten

Vid SSABs stålverk i Brahestad i Finland testar man Virtual Reality, VR, för att förbättra säkerheten i underhållsarbetet.

Tillsammans med yrkeshögskolan Centrias campus i Ylivieska har stålverket gjort en virtuell modell av bandvalsverkets stegbalksugn, där stålämnena värms upp för valsning. Med hjälp av modellen kan underhållspersonalen i förväg bekanta sig med det utrymme som ska underhållas.

I VR-modellen av bandvalsverkets stegbalksugn kan man markera säkra passager och speciella riskområden såsom luckor för glödskalsrening, platser för brännare och strålningskällor. På så sätt kan deltagarna uppmärksamma dem när de går runt i ugnen med hjälp av VR-glasögon.

Virtuell modellering i säkerhetsarbetet är SSAB Brahestads första steg i användningen av VR och ett nytt sätt att utföra förebyggande säkerhetsarbete.

 - Stegbalksugnen töms och kyls ner en gång om året för service. En del av underhållspersonalen har aldrig besökt arbetsobjektet tidigare och förberedelsetiden är oftast väldigt kort. Med hjälp av VR-modellen kan personalen gå in i ugnen och lära känna riskställena i förväg. Det har stor betydelse för att de ska kunna utföra arbetet på ett säkert sätt, berättar Pekka Paganus, underhållsansvarig och projektägare på SSAB Brahestad.

Den virtuella modellen av ugnen blev färdig hösten 2018 och den har redan använts i säkerhetsutbildningen inför årsunderhåll av bandvalsningslinjen. I de första utbildningarna fick deltagarna lära känna ugnen med hjälp av video, i de kommande utbildningarna får de använda VR-glasögon.

- Vi väntar med spänning på hur den nya teknologin och utbildningen tas emot. Det finns en enorm potential i virtuell modellering och jag tror att vi kan utnyttja VR även i andra riskfyllda objekt och mer allmänt för presentation av anläggningen, fortsätter Paganus.

På Braheanläggningen kartlägger man nya objekt för modellering där teknologin kan användas för introduktionskurser, säkerhetsutbildning eller andra svåra underhållsobjekt. Idéer om nya modelleringsobjekt vill stålverket även få direkt från personalen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078