23948sdkhjf

Bageriet nöjd med kullagerbyte

Ett stort bageri har bytt kullager i sina kakskärmaskiner efter upprepade fel. Det är de nöjda med.

Kakskärmaskinerna har 40 kullager. Varje år har de fått bytas ut på grund av upprepade fel på de integrerade bladsågsskivorna. Till slut vände sig bageriet till NSK för att lösa problemet.

I många maskiner för livsmedelsbearbetning utsätts lagren för svåra förhållanden, såsom spolning med vatten, ånga och/eller högtrycksvatten. NSK konstaterade att bageriets haverier orsakades av intrång av hårt vatten och partiklar.

Rekommendationen blev att byta ut standardlagren mot NSK:s MO-lager, där MO står för Molded-Oil. Sedan dess har bageriets lagerhaverier minskat avsevärt. Enligt NSK har deras kullager en livslängd som är upp till sex månader längre än livslängden för standardlager - en förbättring på fyra till sex gånger, enligt NSK.

MO-lager i rostfritt stål är, enligt kullagefabrikanten, idealiska för tillämpningar i just livsmedels- och dryckesanläggningar. Utöver att förhindra föroreningar som vatten och partiklar, så kan inte smörjmedel i lagret sippra ut och komma in i andra delar av maskinen där det kan tänkas kontaminera livsmedel.

MO-lager är utrustade med ett egenutvecklat oljeimpregnerat material som består av smörjolja och ett polyolefinharts med en affinitet för olja. Detta bärmaterial frigör smörjmedlet kontinuerligt under en lång period. Driftsmiljön hålls därför ren eftersom inget fett släpps ut och ingen oljepåfyllning behövs.

Tidigare lade bageriet ner ett stort antal arbetstimmar för att ersätta de havererade standardlagren och driftstoppen orsakade produktionsförluster. Bageriet beräknar att de nu sparar drygt 9 300 euro årligen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079