23948sdkhjf

Seminarium om artificiell intelligens

I mars invigs Chalmers AI-forskningscentrum. Det blir då två dagars seminarier om artificiell intelligens.

Invigningen är den 4 mars klockan 9–12 på Lindholmen Conference Centre, på Lindholmspiren 5 i Göteborg. På eftermiddagen samma dag inleds ett seminarium som fortsätter dagen efter.

Programmet innehåller framstående talare från både akademi och industri. Medverkande på kick-offen är bland annat centrets Advisory Board, som inkluderar Sara Mazur, vice styrelseordförande för Wallenbers AI- och autonomi-satsning Wasp, Anna Nilsson-Ehle, styrelseordförande för Vinnova, Mark Girolami, programchef på Alan Turing Institute, Staffan Truvé, medgrundare till Recorded Future, och Daniel Langkilde, medgrundare till Annotell.

Chalmers AI Research Centre, förkortat Chair, omfattar totalt 370 miljoner kronor under tio år. Det är den största satsningen på AI-forskning från ett enskilt lärosäte i Sverige. Största delen av centrets finansiering, 317 miljoner kronor, kommer från Chalmers stiftelse. Planen är att investeringar från centrets partners från industri och samhälle ska dubbla den totala finansieringen.

Samverkan med industri och offentlig sektor är en viktig del i centret. Chalmers knyter nu nära samarbeten med strategiska partners som får möjlighet att påverka centrumets utveckling, medverka i forskningsprojekt samt nyttja forskningsresultat och centrets breda nätverk av expertis. Bland annat fördjupas samarbetet med Wasp. Målet är ett center i världsklass när det gäller AI.

– Chair är en imponerande satsning, det är väldigt positivt att Chalmers samlar kraften på det här sättet. Det kommer gynna samarbeten med Wasp, säger Sara Mazur, vice styrelseordförande för Wasp samt ledamot i centrets Advisory Board.

Chalmers ska applicera AI på transport, automation, system och mjukvara.

– Vi har ett hundratal forskare som arbetar med AI, men ökar nu fokus på AI till en ny nivå, bland annat genom rekrytering av framstående forskare och genom att bygga upp ett nära samarbete med industrin, säger Stefan Bengtsson, vd och rektor för Chalmers.

Föreståndare för Chair är Ivica Crnkovic, med AI-forskaren Giuseppe Durisi är vice föreståndare. Andra centrala personer är Robin Teigland, professor i teknikens ekonomi och organisation, och Robert Feldt som är professor i programvarumetodik och hittar AI-tillämpningar inom bland annat vård och mjukvaruindustri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094