23948sdkhjf

Finsk jakt på supermaterial för turbinblad

Slitna turbinblad minskar vindkraftverkens effektivitet. Nu har finska VTT använt artificiell intelligens för att utveckla nya tåliga ytskikt.

Ny Teknik och Green Tech Media skriver om ett intressant projekt i Finland. Vädret och partiklar i luften sliter på vindkraftverkens turbinblad. En studie för fem år sedan visade att detta reducerar vindkraftverkens effektivitet betydligt redan efter fem års drift.

– Det börjar i liten skala, men äter sig sedan genom bladets beläggning och går allt djupare. Det stör vindflödet runt bladet och minskar effektiviteten i energiöverföringen, säger Narciso Lozeno, ingenjör hos vindturbinreparatören Altitec, till Ny Teknik.

I förlängningen påverkar erosionen även verkens lager och växellåda. Slitaget orsakar höga reparationskostnader och sänker det totala värde som vindkraften genererar med 2-4 procent.

Därför har Finlands statliga teknologiska forskningscentral VTT utvecklat artificiell intelligens, AI, för att försöka lösa problemet. Målet är att få fram nya ytskikt som klarar naturens krafter, berättar tidningarna. Materialalternativen är många.

– Innan vi börjar testa något i full skala kan vi köra hundratusentals digitala tester med olika kandidatmaterial i olika miljöer, säger Anssi Laukkanen, forskningsledare vid VTT, till Green Tech Media.

AI:n har än så länge levererat två lovande kandidater som nu testas av VTT. Det ena materialet uppges ligga nära det ytskikt som finns på rotorbladen i dag. Det andra är ett nytt material som blir komplicerat och dyrt att kommersialisera.

VTT letar nu efter kommersiella partners som kan hjälpa dem med tester i en industriell miljö, berättar Ny Teknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078