23948sdkhjf

Seminarium om digitalisering

Digitalisering av vattenkraften ger nya möjligheter till prediktivt underhåll. Därför arrangeras ett seminarium om just detta.

Digital teknik ger nya möjligheter vad gäller tillståndsövervakning och prediktivt underhåll av vattenkraftanläggningar. Hur långt har man kommit inom vattenkraftbranschen idag och vad kan man lära sig av andra branscher?

Detta tas upp på ett seminarium som riktar sig till de som jobbar med drift och underhåll inom vattenkraftbranschen eller med digitalisering, prediktivt underhåll, tillståndsövervakning och analyser.

Seminariet arrangeras av Energiforsk, Energi Norge och SINTEF Energi. Den snabba utvecklingen inom IT-området med ökad datorkraft och lagringsmöjlighet, molntjänster och avancerade analysmetoder ger nya möjligheter för vattenkraftbranschen.

Många vattenkraftföretag har börjat arbeta med olika digitaliseringsprojekt och dragit lärdomar av dessa, medan andra fortfarande befinner sig på planeringsstadiet. I det norsk/svenska FoU-projektet MonitorX har vattenkraftbranschen tillsammans utforskat hur den nya tekniken skulle kunna bidra till ett effektivare underhåll.

Projektet är nu på väg att avslutas. Seminariearrangörerna vill därför gärna dela med sig av de erfarenheter de har fått både från de fallstudier som har studerats i projektet och från olika installationer som har gjorts i svenska och norska vattenkraftanläggningar. Till seminariet kommer även konsulter och representanter från andra branscher och industrier.

Seminariet belyser fyra temaområden:

* Generella utmaningar och möjligheter inom digitaliseringsområdet, exempelvis IT-säkerhet, managementstruktur, datalagring, etc.

* Erfarenheter från forskningsprojektet MonitorX - generella lärdomar och resultat från utvalda fallstudier där feldetektion och tillståndsövervakning av vattenkraftkomponenter har studerats.

* Digitalisering i vattenkraften - vad sker ute på anläggningarna och vad kan leverantörerna erbjuda?

* Erfarenheter från arbete med digitalisering och prediktivt underhåll i andra branscher - hur kan man ta tillvara lärdomar och tillämpa inom vattenkraften?

Tidpunkten är den 9 maj och platsen Quality Airport hotel Arlanda, Eurostop Arlandastad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078