23948sdkhjf

Sparade 400 000 om året på lagerbyte

Byte av rullager sparade stora belopp för ett malmberedningsföretag.

När en malmberedningsanläggning fick upprepade lagerfel på en luftcirkulationsfläkt vände man sig till NSK för råd.

Som en provisorisk motåtgärd hade företaget då börjat använda anläggningens tryckluftkylning i ett försök att minska förhöjda lagertemperaturer, så företaget var i behov av en snabb långsiktig lösning på sitt lagerproblem.

NSK:s expertteam konstaterade att lagren hade monterats felaktigt. Dessutom var det tydligt att de smörjdes för mycket och tätningen var otillräcklig. Rekommendationen blev ett byte till NSKs sfäriska rullager NSKHPS i NSK SNN lagerhus och NSK Labyrinth-tätningar. Tillsammans med rekommendationer för korrekt montering, optimala smörjintervaller och -kvantitet, bedömdes eliminera anläggningens problem.

För att testa teorin påbörjades ett årslångt försök där NSK övervakade installationen och implementeringen av de rekommenderade åtgärderna. Resultaten visade inga lagerfel alls under tolvmånadersperioden. 

NSKHPS-lager är speciellt konstruerade för att klara större belastningar och arbeta vid högre temperaturer. De ger temperaturstabilitet upp till 200°C. Med dessa förmågor kan användarna, enligt NSK, nå upp till två gånger så lång driftstid och ökad tillförlitlighet. 

Malmberedningsföretaget ökade sin produktivitet, minskade underhållet och kunde sluta använda tryckluft som kylning. Det resulterade i betydande kostnadsbesparingar - 393 706 euro per år, uppger NSK. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078