23948sdkhjf

Grönt ljus från strålsäkerhetsmyndigheten

Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att OKG kan bedriva kärnkraftsverksamheten på ett strålsäkert sätt.

Strålsäkerhetsmyndigheten har nyligen avslutat granskningarna av två omfattande OKG-redovisningar. I bägge fallen har myndigheten bedömt att dessa bekräftar OKG-organisationens förmåga att långsiktigt bedriva verksamheten på ett strålsäkert vis.

Under de senaste åren har OKG-organisationen arbetat intensivt med ett åtgärdsprogram som ska motverka åldringsrelaterade brister i anläggningen. Enligt myndigheten har OKG genomfört detta på ett sådant sätt att OKG kan hantera åldersrelaterade försämringar och skador i anläggningen på ett informerat och strukturerat sätt.

Förutsatt att organisationen motsvarar de förväntningar och åtaganden som anges i programmet säkerställs därmed tillståndet för O3s långtidsdrift ur de perspektiven.

– Det är givetvis ett fantastiskt roligt besked att få efter att så många i organisationen arbetat tillsammans med att få detta till stånd, kommenterar vd Johan Dasht.

Vart tionde år lämnar OKG också in en periodisk säkerhetsredovisning till Strålsäkerhetsmyndigheten som är en helhetsbedömning av anläggningarnas säkerhet och strålskydd. Den aktuella redovisningen lämnades in 2017 och beskriver aktuell status utifrån en sammanställning av de tio gångna årens verksamhet. Detta för att verifiera att förväntad status kan upprätthållas även de kommande tio åren. Även denna redovisning har nyligen fått myndighetens godkännande.

– Bägge dessa redovisningar är av vital betydelse för vår tillståndsbaserade verksamhet, avslutar Johan Dasht.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088