23948sdkhjf

Fortsätter framtidssäkra elnätet

Kraftringen fortsätter arbetet med att vädersäkra elnätet i Torsås kommun. Sedan 2016 har nästan 90 km ledning byggts om.

Ytterligare 30 km är projekterat till 2019. Det innebär en investering på nära 114 miljoner kronor. Och mer är på gång.

- Vårt viktigaste uppdrag i detta projekt är att alla boende i Torsås kommun ska ha en trygg och säker elleverans. Det innebär i första hand att vi bygger bort väderkänslig luftledning i skogsterräng för att minska risken för strömavbrott, säger Mikael Olsson, distributionschef på Kraftringen.

Sammanlagt kommer nästan 160 km ledning och ett flertal transformatorstationer i Torsås kommun att byggas om till en beräknad investeringskostnad på över 150 miljoner kronor.

- När vi bygger om och moderniserar våra transformatorstationer utrustar vi dem också med ny, smart teknik. Det möjliggör bland annat att fel kan hittas innan de hinner orsaka strömavbrott och att de avbrott som inträffar kan lokaliseras snabbare. Det underlättar också småskalig produktion i elnätet tack vare att den bland annat upptäcker dålig spänning som påverkar andra kunder negativt.

Vädersäkringen av elnätet i Torsås kommun är en del i Kraftringens större satsning på att rusta upp den befintliga infrastrukturen och även förbereda den för att möta framtidens ökade elanvändning med utbyggnad av laddinfrastruktur, solceller, etc.

- En hållbar samhällsutveckling med ökad mikroproduktion av el och en elektrifiering av transportsektorn, i kombination med extremväder till följd av klimatförändringar, ställer stora krav på framtidens elnät. Dagens uppkopplade samhälle är helt beroende av en fungerande elleverans dygnet runt året om. Därför är ett modernt och leveranssäkert elnät en förutsättning för att samhället ska fungera.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094