23948sdkhjf

Fullt fokus på metall och betong

Ett rätt utfört ytskydd på betong- och metallkonstruktioner spar inte bara pengar åt ägaren, ytskyddet bidrar också till att skona miljön.

Ingen kan väl ha missat höstens nyhet om den nya rapporten från FN:s klimatpanel IPCC, som varnar för oerhörda konsekvenser för planeten om den globala uppvärmningen inte stannar vid 1,5 grader utan stiger till 2 grader.

Vi har mindre än tio år på oss att bromsa uppvärmningen till 1,5 grader, enligt vissa experter – och plus 1,5 grad är redan det mycket illa.

Några som har tagit larmrapporten på största allvar är Ytskyddsakademien i Göteborg. Den 30-31 januari nästa år arrangerar de Ytskyddsdagarna, i Göteborg. Den här gången har de två seminariedagarna därför en än ännu tydligare miljöprofil än tidigare år.

- Fler borde inse vikten av att renovera och ytskydda metall och betong, för därigenom är vi med och räddar vår planet. Min förhoppning är att Ytskyddsdagarna ska hjälpa folk att verkligen inse det, säger Ytskyddsakademiens eldsjäl Tommy Thörn.

Det utförs fortfarande så många felaktiga arbeten i Sverige på grund av okunskap, menar han.

 

Inspektioner i tid

- Vi vill förmedla kunskap och försöka få så många som möjligt att inse hur de ska jobba för att rädda pengar och miljön. För förlänger man livslängden på konstruktioner och utrustningar så blir det bra både för beställaren och miljön. Det är det de här dagarna handlar om.

För kunskapsförmedlingen kommer 55 föreläsare att svara på Ytskyddsdagarna. I föreläsningssalarna och på stora scenen kommer representanter från alla de viktiga instituten att stå, liksom konsulter, entreprenörer, produkttillverkare och beställare.

- För att kunna se att en betongkonstruktion måste renoveras måste den först inspekteras. Det kommer vi också att trycka på under konferensen. Inspektionen måste ske i tid så att man kan upprätta en åtgärdsplan innan nedbrytningen har gått för långt – som det har gjort med så många av våra svenska badhus, som har fått stänga för att betongen är så förstörd.

På metallsidan kommer Ytskyddsdagarna att ta upp 30 års erfarenhet av kompositmaterial, som, enligt Tommy Thörn, har visat sig kunna öka utrustningars livslängd upp till tio gånger beroende på vad det är för media som förstör utrustningen.

- Det fungerar inte överallt, men 10 000-tals pumpar i Sverige har renoverats och ytskyddats så att de håller mycket längre. Det ska vi berätta om.

 

Fortfarande misstro

Tyvärr finns det fortfarande en stor misstro mot ytskydd. Fungerar det? Släpper ytskyddet efter tag?

- Och man ska inte glömma att de flesta tillverkarna av utrustning vill inte att grejerna ska hålla för länge, för den stora förtjänsten är reservdelar. Tillverkarna vet om att kompositer förlänger livslängden på komponenter, men säger inget om det. Och så har de ISO 14 000, när det egentligen bara handlar om pengar…

Den som tar sig till Göteborg i januari kommer få träffa flera nya föreläsare som inte har varit med tidigare. Jan-Olof Tegnesjö, från Pen Tec, exempelvis. Han ska berätta om den nya Betonghandboken, som tar upp problemet med kristallisering för första gången.

Niclas Schönfelder, från Komsol, talar om geoskanning, med en teknik som ser 40 centimeter in i betongen för att kartera betongens hälsa och potentiella problem.

Jennie Hellin, från Stiftelse Världsarvet Grimeton, och Frosios vd Ole Stræte är också med för första gången. Frosio är en av de ledande organisationerna inom inspektion. Norska staten startade Frosio en gång för att man hade sådana rostproblem på sina oljeriggar i Nordsjön som kostade hiskeliga summor att åtgärda. I dag finns 9 700 Frosioinspektörer i världen.

 

Stort norskt intresse

Ole Stræte blir inte den ende norrmannen på Ytskyddsdagarna. En hel busslast kommer från Oslo, med en 5-6 föreläsare och ett antal utställare. Intresset i Norge för Ytskyddsdagarna är stort, konstaterar Tommy Thörn.

Det blir ett antal gemensamma föreläsningar, sedan sprider besökarna ut sig i olika rum eftersom det finns fyra olika agendor om dagen. De är: Betong (två dagar), Rostskydd (två dagar), Process & Energi, Vattenverk, Miljövänligare förarbete & rengöring, samt Avloppsreningsverk/ledningsnät.

- Agendan om trä, som vi hade i februari år, får inte plats 2019. Däremot går vi in på tekniker som används mer och mer, såsom industriell repklättring och undervattenrobotar.

- Ska vi alla dra vårt strå till stacken för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader så kan man inte fortsätta att göra som man har gjort i 30 år. Vi kan inte fortsätta att sova. Vi måste ta tag i problemen nu.

Målet är 400-500 besökare.

Text och foto: Christer Åkerlundh

VAR? Quality Hotel 11, Maskingatan 11, Göteborg

NÄR? Onsdagen den 30/1 klockan 8- sena kvällen då dag 1 avslutas med mingel och middag. Torsdagen den 31/1 klockan 8-15:40.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109