23948sdkhjf

Säkert årligt kärnkraftsunderhåll

De båda reaktorerna vid Lovisa kärnkraftverk, i södra Finland, har genomgått sin årliga revision.

Det är kraftbolaget Fortum Power and Heat Oy som ansvarar för underhållet och för kärnkraftverkets driftsäkerhet. Cirka 30 av STUK:s sakkunniga övervakade revisionen. De såg till att Fortum beaktade strålnings- och kärnsäkerheten och utförde underhållet på ett säkert sätt.

Revisionen inleddes med underhåll av enhet två. Den omfattande inspektionsrevisionen av den enheten görs med åtta års mellanrum. Den utfördes av Forum. Årsrevisionen av enhet ett var däremot en normal årsrevision.

Vid underhållet byttes en fjärdedel av båda reaktorernas bränsle ut och omfattande anläggningsändringar utfördes. STUK följde särskilt upp de omfattande ändringsarbetena.

Den del som är av högsta vikt för säkerheten i automationsrenoveringen installerades på båda kraftverksenheterna och den modernisering av sekundärkretsens säkerhetsfunktioner som är kopplad till denna slutfördes. Automationsrenoveringen är grunden för de mindre omändringsarbeten som senare utförs för att säkerställa automationssystemens tillförlitliga verksamhet även i fortsättningen.

Innan årsrevisionen vid Lovisa 1 godkände STUK att den planerade förnyelsen av nöddieselgeneratorernas avkylningsrör flyttas fram och utförs först de kommande åren.

Under årsrevisionen inträffade tre händelser som strider mot de Säkerhetstekniska driftförutsättningarna. Ena händelsen, vid Lovisa 2, ledde till att man på grund av ett fel i styrautomationen under 30 minuter förlorade kylningen i en situation där allt bränsle flyttats över till bassängen. Bassängens och bränslets temperaturer förblev stadiga och orsakade ingen fara.

De stråldoser som de anställda som deltog i årsunderhållet utsattes för underskred dosgränserna i strålskyddsförordningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14