23948sdkhjf

Projekt om digitala tvillingar för vattenrening

I ett nytt projekt kommer ett antal aktörer att undersöka hur öppna data i digitala tvillingar för vattenreningsverk kan bidra till nya produkter och tjänster för effektiv och hållbar vattenrening.

Svenska vattenverk är i stort behov av upprustning samtidigt som klimatförändringar och växande storstäder leder till ökade kapacitets- och kvalitetsbehov.

Enligt uppskattningar från Svenskt Vatten kommer det bara i Sverige att krävas investeringar på 12–17 miljarder kronor varje år under de kommande 20 åren för att bygga nya anläggningar med rätt kapacitet. Här kan digitaliseringen ha en viktig roll och spara kostnader i samband med nybyggnation och upprustning av vattenverken

Via insamling av data om allt från design och materialval till demografiska data och nya regler kan digitala tvillingar användas för att på bästa sätt kunna beräkna, planera och utveckla vattenrening på ett hållbart sätt.

Därför startas nu projektet Öppna data, delad design och digitala tvillingar i innovationsekosystem för samhällskritisk infrastruktur. Projektet, som finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova, leds av IVL Svenska Miljöinstitutet och utförs i samarbete med Rise Interactive, Institutionen för informationsteknologi på högskolan i Skövde, Institutionen för integrerad produktutveckling på KTH, Ramboll Sverige, Virtual Cities of Sweden, Hagström Consulting, Göteborgs stad och Trollhättan Energi.

- På Ramboll tittar vi på tekniken för digitala tvillingar inom flera områden. Vattenrening är ett område där behoven är akuta och där problem skulle påverka många människors dagliga liv. Därför känns det relevant både ur ett tekniskt och ett mänskligt perspektiv att delta i projektet, säger Lina Vicsai, ansvarig för strategi- och konceptutveckling på Ramboll.

- Med digitala tvillingar finns förutsättningar för realtidsinformation och det är smidigt att se hur förändrade förutsättningar påverkar framför allt drift och underhåll som effektiviseras och därmed kan investeringarna optimeras och risker förebyggas. En annan fördel är att det blir större möjligheter till erfarenhetsöverföring.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095