23948sdkhjf

Bra underhåll kan förhindra legionella

Genom bra underhåll av vattensystemen kan man förhindra att legionellabakterier växer till. Får man problem med legionella kan systemet behöva saneras.

Fastighetsägaren eller verksamhetsutövaren ska utföra egenkontroll av systemen för att förebygga tillväxt av legionella. Viktiga rutiner i ett egenkontrollprogram för vattensystem är:

  • att kontrollera temperaturen
  • att genomföra regelbunden spolning vid tappställe
  • att spola tappställen om delar av en byggnad har stått tom under en längre tid
  • Att vidta åtgärder om förhöjda nivåer av legionella konstateras

Temperaturen är avgörande. Den bör vara lägst 60°C i varmvattenberedare och lägst 50°C vid alla tappställen och i eventuell cirkulationsledning.

För nybyggnation samt äldre byggnader gäller att installationer för varmvatten ska vara utformade så att varmvattentemperaturen som lägst är 50°C vid tappstället. Där det krävs cirkulationsledning för varmvatten ska installationerna utformas så att temperaturen på det cirkulerande varmvattnet inte understiger 50°C. Det är även viktigt att utforma systemet så att tappkallvatten inte värms upp oavsiktligt.

Innan sommaren lanserades projektet ”Stoppa Legionella” - den första informationsportalen på nätet med samlad information om bakterien och sjukdomarna som den orsakar. Bakom projektet står Säker Vatten som utformar branschregler och auktoriserar VVS-företag, samt Installatörsföretagen som är arbetsgivarorganisationen. I referensgruppen finns även Folkhälsomyndigheten, Boverket och Locum.

- För oss är legionella även en arbetsmiljöfråga. Montörer har blivit sjuka och fått nersatt arbetsförmåga efter arbete i VVS-system med tillväxt av legionellabakterier, säger Stefan Rex, vd på Säker Vatten AB.

Generellt måste vi bli bättre på att konstruera, installera och underhålla VVS-system och det måste finnas lättillgänglig och uppdaterad information om vad som är viktigt att tänka på under drift och hur system kan saneras. Det är därför legionellaportalen är så viktig, menar han.

- Vi kommer inte att kunna utrota legionellabakterierna ur landets VVS-system, men vi kan med gemensamma ansträngningar minska antalet sjuka och döda, på samma sätt som nollvisionen har fungerat i trafikenDärför kallar vi satsningen för Stoppa Legionella, fortsätter Stefan Rex.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109