23948sdkhjf

Kombinerar batteri och vattenkraft

Under våren kommer Nordens hittills största batteri att installeras vid vattenkraftverket Forshuvud, i Dalälven i Borlänge.

Den unika kombinationen, som installeras av Fortum, ska klara snabbare frekvensreglering och minska det slitage som snabba effektförändringar ger på turbin och generator i vattenkraftverket.

- Mer väderberoende kraftproduktion ställer högre krav på snabb frekvensreglering för att upprätthålla ett stabilt kraftsystem. Det vi nu gör är att kombinera batteriets fördel med vattenkraftens så att vi kan utnyttja vattenkraftens funktion som reglerkraft bättre, säger Martin Lindström, som är anläggningsansvarig för vattenkraftverken på Fortum.

Batteriet, som har en kapacitet på 6,2 MWh och en effekt på 5 MW, kan ge full effekt på några millisekunder, medan det tar upp till en minut innan vattenkraftens turbin kan göra det samma.

Genom att låta batteriet ta hand om den snabba frekvensregleringen, samtidigt som vattenkraften laddar batteriet, stöttar de olika teknikerna varandra. De styrsystem som behövs för att kunna köra lösningen i Forshuvud är utvecklade av Fortum själva.

Redan för två år sedan började Fortum att testa konceptet, fast då kombinerat med kraftvärmeverket i Järvenpää. Anläggningen i Forshuvud baseras på de erfarenheterna. Investeringen är på ungefär tre miljoner euro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095