23948sdkhjf

Ska sköta drygt 1000 broar

Svevia tar sig an drygt tusen norrbottniska broar, ett femårigt kontrakt värt elva miljoner kronor per år.

Avtalet med Trafikverket innebär att Svevia, från och med årsskiftet, åtar sig att sköta både det löpande underhållet och större planerade åtgärder på 1 084 broar i  Norrbottens län.

– Det löpande underhållet omfattar rengöring och impregnering av själva brokonstruktionen samt röjning av vegetationen. Påverkan från fordonstrafiken och växtlighet tär på brokonstruktioner och har stor påverkan på hur väl bron står emot tidens tand, säger Robert Nyhlén, arbetschef, Svevia, i ett pressmeddelande.

Svevia noterar att brokonstruktionerna även påverkas av föroreningar, vägsalt och fordonstrafik.

– All infrastruktur behöver tillsyn och underhåll. Det är det mest effektiva sättet att skapa en långsiktigt hållbar och säker trafikmiljö.

De större åtgärderna planeras utifrån Trafikverkets återkommande broinspektioner, det kan handla om till exempel att byta kantbalkar, utföra rostskyddsmålning eller byta tätskikt.

Enligt Svevia ingår det inledningsvis 20 större planerade åtgärder i Norrbottenskontraktet.

– Sedan brukar det alltid tillkomma mer akuta och oplanerade reparationer. Det kan vara ett sönderkört vägräcke eller andra oförutsedda skador som uppstår på brokonstruktionen, säger Robert Nyhlén.

I uppdraget ingår även två stycken öppningsbara broar: Bergnäsbron i Luleå centrum och Pitsundsbron vid Piteå Havsbad. Dessa anses vara mer komplexa och får därför separata underhållsplaner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094