23948sdkhjf

En provocerande generationsegoism

Drickvattenledningarna i min hemstad läcker som ett såll.

Nästan var femte liter som vattenverket producerar (17 procent) når aldrig fram till konsumenterna. Över 2 miljoner kubikmeter prima dricksvatten går varje år till spillo.

Det blir ungefär 47 liter om dygnet per kommuninvånare. Ställ det i relation till att vi svenskar i genomsnitt förbrukar 140 liter vatten per person och dygn så förstår ni vidden av det totala läckaget. Och då ligger ändå min stads läckor bra till vid en nationell jämförelse. Svinn på 20-25 procent är vanligt, uppger Statistiska Centralbyrån.

Samtidigt uppmanas vi kommuninvånare sommar efter sommar att spara på vattnet…

Denna situation gör mig förbannad.

Det som retar gallfeber på mig är den skamlösa generationsegoism som har uppvisats i decennier.

Ibland stöter jag på äldre människor (oftast 40-talister, har jag märkt) som slår sig för bröstet med orden ”Det var vi som byggde det moderna Sverige”. Jag har god lust att svara: ”Javisst, men ni har också gjort er skyldiga till tidernas springnota!”

Med dagens alltför låga investeringstakt kommer det i många kommuner att ta mer än 100 år att förnya VA-nätet, enligt vissa bedömare. 240 år, enligt andra bedömare. Andra talande siffror: 1960 stod investeringar och underhåll i infrastruktur för två procent av BNP i Sverige. 2000 hade den siffran sjunkit till 0,6 procent.

Så låt oss tala klarspråk: kostnaden för att underhålla och uppgradera den moderna infrastrukturen med elledningar, VA-rör och fjärrvärme till varje fastighet har till stor del vältrats över på kommande generationer.

Det är våra barn och barnbarn jag talar om här. Det är de som kommer att få bära miljardkostnaderna för att gräva upp och byta ut alla antika nät.

Var ska de pengarna tas ifrån?

Kommer den skattefinansierade välfärden - våra sjukhus och skolor, vår omsorg om äldre och funktionshindrade - att bli lidande för att medel måste styras över till upprustning av alla rör och ledningar? Eller måste taxorna och skatterna chockhöjas?

Staffan Hansén, vd för SPP, och Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden, skrev i november 2017 i en debattartikel i Dagens Industri att privat investeringskapital måste släppas in i de kommunala VA-näten. ”När besluten är tagna bidrar vi gärna med finansieringen”, avslutade de.

Det är idéer som dessa som måste börja diskuteras på allvar. Och det brådskar.

Christer Åkerlundh

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141