23948sdkhjf

Levererar digital kontrollanläggning

ABB inleder en ny era för digitalisering i Norge.

ABB ska leverera en digital 132 kV kontrollanläggning till BKK Nett, ett av Norges största elbolag. Anläggningen ska byggas i Arna utanför Bergen. 

BKK Netts överförings- och distributionsnät omfattar över 16 500 kilometer, inklusive Bergen och omgivande bostads- och företagsområden. Elnätsbolaget anses vara ledande inom teknik som stöder utvecklingen av förnybar energi och effektiv infrastruktur.

Därför var en digital kontrollanläggning i en station ett naturligt nästa steg. En sådan anläggning ger fördelar när det gäller säkerhet, effektivitet och platsbesparing jämfört med analoga lösningar. 

Det här projektet ger ABB möjligheter att samarbeta med BKK Nett för att utveckla nya metoder för att driva och testa digitala anläggningar, och samarbetet bygger upp expertis i Norge på att digitalisera anläggningar. Projektet stöds också av Norges forskningsråd.

- Det här blir den första digitala kontrollanläggningen i Norge och stationen kommer att överföra elektricitet till en ny järnvägstransformatorstation i området, som ger el till den nya dubbelspåriga järnvägen mellan Bergen och Arna i en tunnel genom berget Ulriken, säger Massimo Danieli, vd för ABB:s affärsenhet Grid Automation.

Han fortsätter:

- Dessutom baseras den digitala anläggningen på vårt ABB Ability-erbjudande, som gör det möjligt att öka kapaciteten på den nya järnvägen och fortsätta utveckla ett starkare, smartare och grönare elnät.

Förutom den digitala anläggningen Langedalen, kommer även de närliggande anläggningarna att integrera ABB Ability-teknik i infrastruktur, som omfattar såväl kommunikationsnätverk som fjärrterminalenheter.

Fjärrterminalenheterna överför, i den digitala anläggningen, viktiga data om komponenternas tillstånd till operatören i kontrollrummet som övervakar elnätet med ABB Ability Network Manager SCADA/DMS (Supervisory Control and Data Acquisition/Distribution Management System). 

Data kan sedan skickas till programvaran ABB Ability Ellipse APM (Asset Performance Management), som möjliggör förutseende och förebyggande underhåll. För att skydda elektroniska moduler utomhus mot det ibland hårda nordiska klimatet, installeras dessa moduler i samlingsskåp med isolerade dubbla väggar.

En anläggning uppbyggd kring digital teknik blir mer kompakt, tillförlitlig och säker. Över anläggningens livscykel blir den dessutom mer kostnadseffektiv och enklare att underhålla än en konventionell anläggning med analog teknik, enligt ABB. Fiberoptiska kablar ersätter traditionella kopparanslutningar vilket gör det möjligt att kommunicera digitalt, samtidigt som detta minskar tid, kostnad och miljöpåverkan för hela installationen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094