23948sdkhjf

Onlinekontroll av kompressorer

Efter testmätningar på två kompressorer i fabriken i Södertälje har Scania valt att investera i ett onlinesystem för övervakning av kompressorernas kondition.

Lastbilstillverkaren Scania har som målsättning att bedriva konditionsbaserat underhåll i så stor utsträckning som möjligt. Beslutet att investera i onlineövervakning passar därför väl in i Scanias underhållsstrategi. 

Med ett onlinesystem på plats kan man i högre grad undvika tidsstyrt och kalenderbaserat underhåll och förlänga gångtiderna mellan större servicearbeten. Totalt ska två kompressorer utrustas med vardera sju DuoTech-accelerometrar, från SPM. De patenterade mätteknologierna HD ENV, SPM HD och HD Order Tracking gör det möjligt att få en komplett konditionsstatus på övervakade objekt, med tydliga mätresultat och långa förvarningstider för nedsatt mekanisk kondition.

När kompressorn är lastad ger styrsystemet en signal som tas emot via en av onlinesystemets digitala ingångar, vilket i sin tur startar mätningen. Förutom DuoTech installeras även en RPM-givare på respektive kompressor.

Scania Industrial Maintenance ansvarar för det förebyggande underhållet i Scanias samtliga produktionsanläggningar i Sverige.

Anders Ramström, Senior Underhållsingenjör, och Dick Eriksson, Underhållschef, kommenterar investeringen så här:

- Att tillhandahålla tryckluft till våra maskiner och utrustningar är av största vikt då ett driftstopp av tryckluft direkt påverkar vår produktion. Vi jobbar ständigt med att utmana våra befintliga metoder och verktyg. Att utveckla arbetssättet kring underhållet av kompressorer har legat högt på vår önskelista länge. Genom samarbetet med SPM får vi bättre kontroll på våra kompressorer samtidigt som vi kan spara pengar genom att utföra underhåll när behov föreligger, varken förr eller senare.

Scania är verksamt i ett hundratal länder och har ca 49 000 anställda. Scania Industrial Maintenance, ett helägt dotterbolag till Scania CV AB, ansvarar för det förebyggande underhållet i Scanias samtliga produktionsanläggningar i Sverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094