23948sdkhjf

Beslutsstöd för rationellt UH av broar

När broar ska underhållas, hur vet man vilka åtgärder som ger bäst utfall för pengarna? Nu har ett forskarteam utvecklat en beslutsstödsmodell.

I det senaste numret av Bygg & Teknik, nr 7-18, skriver forskarna om deras projekt, som heterBIG BRO – Beslutsstöd för rationellt underhåll och uppgradering av befintlig infrastruktur”. Forskarna kommer från RISE, Chalmers, KTH och LTH, i samarbete med NCC och Tyréns.

Deras modell är tänkt som stöd för ägare och förvaltare av infrastruktur. När befintliga konstruktioner, till exempel broar, ska underhållas eller uppgraderas måste ett antal beslut fattas om vad som ska göras och när. Önskemålet är då såklart att de investerade pengarna ska ge så stor utdelning som möjligt.

För att kunna fatta så genomtänkta beslut som möjligt behövs underlag och stöd, eftersom osäkerheterna i regel är många. Forskarna ger ett exempel: Det är svårt att veta om en bro bör repareras direkt när en skada upptäcks, eller om det är möjligt att göra ytterligare analyser och se om den faktiska kapaciteten är högre än vad som antogs från början. I BIG BRO har ”ett ramverk för rationellt beslutsfattande gällande tillståndsbedömning och underhåll av broar tagits fram, där fokus har varit att utveckla strategier för hur olika beslut kan värderas och att ta fram en metodik för att stödja beslut med hjälp av sannolikhetsbaserade verktyg”, skriver forskarna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.204