23948sdkhjf

Elmia Subcontractor går starkt – var tredje utställare är en nykomling

Underleverantörsmässan från den 13 till 16 november i Jönköping är aldrig rädd för att pröva nya grepp. Exempelvis Ihop med Ignite öppnar man för digitalisering hos SME-företag och utställare kan nu anmäla bidrag till utställningen InnoDex.
Elmia Subcontractor är norra Europas största mässa för den tillverkande industrins leverantörer och deras kunder.

U&D.s systertidning, Verkstäderna, har pratat med Karla Eklund, projektledare för Elmia Subcontractor.

1. Hur många utställare är det i dag?


– Bokningsläget är starkt som det brukar vara, vi vet ännu inte vad den exakta utställarsiffran kommer att hamna på eftersom medutställare registreras löpande, men prognosen är runt 1 200, vilket det brukar vara. På grund av den starka konjunkturen så har vissa återkommande utställare valt att hoppa över ett år då de inte har kapacitet att ta in mer affärer, för mässans del betyder det att vi därför kunnat erbjuda plats till fler nya företag. Liksom förra året kommer det troligen ligga på drygt 30 procent nya företag mot 2017.

2. Nytt för i år är att utställare kan anmäla bidrag till utställningen Subcontractor InnoDex. Har det hunnit komma in några bidrag?

– Några spännande bidrag har kommit in men vi hade hoppats på fler. Vi vet att utställarna har mycket nytt och intressant att visa och det är därför vi utvecklar våra aktiviteter för att highlighta deras innovationer. Tyvärr är det alltid så med nya aktiviteter att de tar ett tag att jobba in.

3. En annan nyhet är Ignite Elmia – en ny kontaktarena för en digitalare industri. För att öka digitaliseringen hos leverantörerna går Elmia Subcontractor och Ignite Sweden ihop och erbjuder gratis matchmaking på mässan. Varför gör ni det? Och vad är det ni kommer att erbjuda?

– Sverige är duktiga på innovationer och att skapa tillväxtmiljöer för startups. Vi har även ett antal stora, starka industriföretag som genom till exempel corporate venturing hittar vägar att samarbeta med startups och själva har muskler att investera i digitalisering.

– Ignite Sweden, som är ett initiativ startat av ett antal inkubatorer, har framgångsrikt matchat storbolag och startups i sina event. Tillsammans med Ignite vill Elmia skapa möjligheter för SME-företag inom leverantörsledet, som ju utgör den stora massan av företag, och som ofta blir lite förbisedda i statliga insatser.

– Digitalisering är i sig inget nytt för industrin men teknikutvecklingen sker fort och påverkar på bred front inte bara i produkter och produktion utan hela digitala, kundorderstyrda leverantörskedjor. Genom att skapa kontakt mellan startups och etablerade företag kan värde skapas för alla involverade som förhoppningsvis hjälper till att framtidssäkra bådas verksamhet.

– Leverantörsföretag anmäler sitt intresse och beskriver sina behov, sedan matchas de med startups.

4. Subcontractor InnoDex finns liksom föregående år åter med i programmet. Är det större i år och finns det något särskilt ämne som sätter sin prägel?

– Vår materialguru från Tyskland, Dr Sascha Peters med sitt företag Haute Innovation har ett 90-tal innovativa material och produkter med sig och det kommer även finnas svenska innovationer från både utställare, organisationer och universitet. Trender bland det som visas är till exempel lättviktslösningar, biobaserade och hållbara material, smarta material och additiv tillverkning. Många lösningar som det tidigare bara pratats om, börjar nu på allvar bli verklighet, till exempel miljömässigt hållbara material och 3D-printade komponenter inom fordonsindustrin.

5. Är det något land som sticker ut bland utställare från andra länder på mässan i år?

– Indien gör i år en jättesatsning på mässan med stor samlingsmonter.

6. Kan Du nämna tre företag som ställer ut år från år på Elmia Subcontractor?

– Vi har ett flertal utställare som väljer att ställa ut varje år. Bland dessa har vi ett företag, Cepa Steeltech, som i år varit med hela 40 år på mässan. Ytterligare några tips på företag som varit med en lång rad år i sträck är; Gårö Plåtprodukter, Malmö Gravyr, Stokvis Tapes, Lesjöfors och AB Maskinarbeten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359