23948sdkhjf

Rusta er för framtiden

Efter drygt ett och ett halvt år på U&D har jag lärt mig hur viktigt det är med branschsammankomster. Det är genom erfarenhetsutbyte som företag rustar sig för framtiden

En framtid där endast de med säker och kostnadseffektiv drift kommer att överleva. För att nå dithän spelar underhållet en nyckelroll.

När ni får denna tidning har Euromaintenance i Belgien varit. Och förra veckan var det Scanautomatic/Processteknik/AutomationSummit i Göteborg.

U&D arrangerar också egna konferenser. Ett sådant event kommer i november, den 22-23 november för att vara exakt. Tillsammans med Riksorganisationen Svenskt Underhåll arrangerar vi Underhållsdagarna, på konferensanläggningen Skogshem & Wijk, på Lidingö i Stockholm.

Det blir två halvdagar där programmet är uppdelat i två block. Första halvdagen ägnas i huvudsak åt lärorika och intressanta ”case” från olika verksamheter, men först inleds dagen med att Christer Idhammar, som för många är en ikon inom UH, talar kring hur det ibland läggs för stort fokus på det rent tekniska inom underhåll. De bästa företagen, enligt honom, lägger i stället sin kraft på ledarskap, processer och människor.

Jimmy Öberg berättar hur Kopparbergs bryggeri har lagt ner stort jobb på att uppnå underhåll i världsklass. Anders Hansson, från BRA, berättar om underhållsarbete i en bransch man sällan hör någonting om – flygbranschen. Det är en extrem bransch – minsta funktionsfel i ett flygplan kan få fruktansvärda konsekvenser.

Robert Briby, berättar om hur man kan jobba med nyare teknik för att åstadkomma ett bra förebyggande underhåll inom energisektorn.

Vår samarbetspartner, Svenska Mässan, ger också en kort presentation av Underhållsmässan 2020.

Andra halvdagen ägnas åt nya tekniker som är användbara inom underhåll. Det blir en föreläsning om hur kameraförsedda drönare kan användas till olika inspektioner och BillerudKorsnäs berättar hur man har använt sig av VR, Virtual Reality, när personalen ska kompetensutvecklas.

Från Ringhals får vi en inblick i hur digitala tvillingar kan användas för att förutsäga när maskiner eller komponenter behöver service och Chalmers Jon Bokrantz talar om hur projektet SMASh, Smart Maintenance Assessment, ska främja digitaliseringen av svensk tillverkningsindustri.

En viktig föreläsning är ABB:aren Tomas Lindströms. Den handlar om cybersäkerhet. Med mer och mer digitala hjälpmedel kan säkerhetsluckor uppstå om man inte ser upp.

Ja, spännande blir det i november. Jag hoppas få träffa så många som möjligt av er på Lidingö!

Christer Åkerlundh

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093