23948sdkhjf

Personalbrist inför infrastruktursatsningar

De kommande årens stora satsningar i Norrbotten på järnväg, vägar och sjöfart kommer att kräva mycket personal, rapporterar radio P4 Norrbotten.

Det råder redan brist på teknisk personal, säger Trafikverkets regionala chef, Helena Eriksson, i radiointervjun.

– Det kommer att innebära mer arbetstillfällen i norra Sverige. Och vi börjar redan nu se resursbrist när det gäller de tidiga skedena. När det gäller planering och projektering, och även byggfasen, så får vi indikationer att det är för lite personal i norra Sverige att tillgå för att få ut den här satsningen.

Som bekant beslutades det tidigare i år om en ny nationell transportplan för åren 2018-2029. Malmbanan och stambanan ska rustas upp, en ny farled ska muddras i Luleå hamn inför Malmporten-projektet, vägas ska rustas upp, bland annat utmed E10:an. Och så byggandet av Norrbotniabanans nya etapper. Den nya banan ska gå mellan Luleå och Umeå.

Det kommer behövas mycket folk inom hela anläggningssektorn, konstaterar Helena Eriksson i P4-intervjun: – Vi efterfrågar teknisk kompetens när det gäller både att planera, bygga och konstruera och också underhålla vägar och järnvägar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094