23948sdkhjf

Riskerar höga böter för dödsolycka

I april 2016 förolyckades Rolf Blomkvist, 55, på sin arbetsplats på SSAB:s industriområde. Han klämdes till döds mellan en väggmonterad serviceplattform och ett plåtskåp som var monterad på traversräcket.

När målet nu prövas målet rättsligt kräver Christer B. Jarlås att stålkoncernen döms att betala en till företagsbot, inte understigande tre miljoner kronor, skriver NSD. Åklagaren anser det klarlagt att stålkoncernen har brustit i sina åtaganden vad gäller säkerhet på arbetsplatsen och anser att brottet ska bedömas som grovt.

I sin stämningsansökan konstaterar han att oaktsamheten från SSAB:s sida bestått i att företaget inte "tillräckligt har undersökt eller riskbedömt den ofta återkommande arbetsuppgiften servicekontroll och särskilt de klämrisker som förelegat under det arbetet".

Åklagaren pekar på ett tiotal fall där riskerna påtalats i besiktningsintyg.

"Brottet är grovt då SSAB Emea medvetet tagit en risk då man under en följd av år mottagit tio besiktningsintyg från besiktningsorgan som samtliga tagit upp klämrisken med serviceplattformen. SSAB Emea AB har trots detta inte vidtagit någon åtgärd för att minska riskerna som följd av dessa påpekanden", skriver Christer B. Jarlås.

SSAB anför via sin försvarare, advokat Anders Lorentzon, en handfull omständigheter som de hävdar visar på en otillräcklig grund för att arbetsmiljöbrottet ska bedömas som grovt oaktsamt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094