23948sdkhjf

Levererar reservkraftverk till översvämningsskydd

Coromatic har levererat tre mobila reservkraftaggregat till Arvika kommun som ska förse ett översvämningsskydd med el.

Arvika drabbades hårt av översvämningen år 2000, då vattnet i Glafsfjorden steg mer än tre meter över medelvattenstånd. För att skydda staden mot framtida översvämningar bygger Arvika kommun och det kommunalägda Arvika Teknik AB ett översvämningsskydd i sundet mellan Glasfjorden och Kyrkviken.

Översvämningsskyddet består av tre delar; en huvuddamm i vattnet samt två spärrdammar på land. Till detta finns även fem pumpar i huvuddammen som vid risk för översvämning ska pumpa undan vatten.

Då elnätet inte skulle klara av driften av alla fem pumparna samtidigt hade kommunen två alternativ: antingen att bygga ut kapaciteten i elnätet eller upphandla reservkraftverk.

Valet föll på det senare alternativet, då kommunen inte blir sårbar för eventuella elavbrott i samband med en översvämning, dessutom var det den mest kostnadseffektiva lösningen. Dessutom identifierade kommunen en möjlighet att använda reservkraftverken i andra delar av kommunen när de inte behövdes vid dammen, exempelvis vid elavbrott.

Arvika Teknik AB genomförde en upphandling av reservkraftverk. En upphandling som Coromatic vann.

Coromatic har nu levererat tre mobila reservkraftverk: ett aggregat på 1 000 kVA och två på 750 kVA. Dessutom har Coromatic levererat en tank för bränsle till reservkraftverken.

Reservkraftverken, som vid elavbrott även ska användas i stadsmiljö, lever upp till Arvika kommuns högt ställda krav på en låg ljudnivå. Samtliga reservkraftverk är designade och tillverkade enligt Arvika Tekniks specifika krav i Coromatics fabrik i Östersund.

– Reservkraftverken är en avgörande del för att översvämningsskyddet ska fungera som planerat. Med de mobila reservkraftverken på plats i kommunen har vi dessutom säkrat upp elnätet i kommunen vid elavbrott i en transformatorstation vilket naturligtvis är mycket positivt, säger Rolf Ränkeskog, Projektledare Teknisk stab på Arvika Teknik AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094