23948sdkhjf

SPM Instrument tar hem stororder

Södra Wood Värö har beställt ett större onlinesystem från SPM Instrument för att kunna konditionsövervaka kritiska maskiner i timmersortering, såglinje och efterbehandling.

Ordern omfattar en kombination av onlinesystem i Intellinova-serien: tre enheter Intellinova Parallel EN (sexton parallella kanaler vibration), fem enheter Intellinova Compact (åtta kanaler vibration) samt åttiotre DuoTech accelerometrar.

De maskiner som ska övervakas online är elmotorer till barkrotorer i barkmaskin, reducerare, cirkelsågar, klyv, hugg, trimmer och hyvel.

I reduceraren avlägsnas stockens rundning, bakarna. Stocken får på så sätt en fyrkantig form och blir ett block med plana sidor, ur vilket reglar, plank och brädor sågas ut. De bortsågade bakarna blir ofta cellulosaflis eller bränsle.

I trimmern kapas ändarna av brädorna i enlighet med längdspecifikationer eller för att ta bort eventuella defekter.

Installation, konfigurering och driftsättning utförs av SPM:s serviceingenjörer. När övervakningssystemet driftsatts kommer Södra Cells FU-personal att sköta övervakning och analys av mätdata.

- I samband med framtagning av underhållstrategier för våra A-klassade maskiner blev det aktuellt att mäta förslitningsgraden på våra mest kritiska maskiner för att upptäcka slitage/defekter tidigt. Massafabriken Södra Cell i Värö har stor erfarenhet av vibrationsmätning och det var självklart för oss att ta hjälp av den kompetens och erfarenhet som finns inom kombinatet Södra Wood och Södra Cell, säger Jöran Holme, underhållschef på Södra Wood.

- Genom att vi utnyttjar gemensamma resurser och erfarenheter inom kombinatet kan vi utveckla vårt underhåll på ett kostnadseffektivt sätt, säger Andreas Lindblom, chef mekanisk verkstad på Södra Cell.

Det är han som ansvarar för den mätgrupp som hjälpt till med framtagning av mätmetod, och kommer även att utföra mätning och analys av mätvärden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094