23948sdkhjf

Storinvesterar i sitt största kraftverk

Byggandet av en ny tillfartstunnel och nya sugrörsluckor vid Krångede kraftstation har börjat. Det ska underlätta service och underhåll.

Tidigare i år informerade Fortum om att det av arbetsmiljöskäl ska byggas en ny tillfartstunnel och nya sugrörsluckor vid Krångede kraftverk. Genom bättre tillgänglighet vid service och underhåll kommer driften av vattenkraftverket, som är Fortums största, kunna ske mer effektivare.

Under vecka 37 sker de första sprängningarna, vilket utgör startskottet för det komplexa tunnel- och bergbygget.

– Vattenkraften är en mycket viktig orsak till att Sverige har ett av världens bästa kraftsystem med 98% procent fossilfri produktion. Krångede kraftverk är det största vattenkraftverk vi har sett till produktion och det är viktigt att säkerställa att vi har den senaste tekniken på plats, liksom den bästa arbetsmiljön., säger Toni Kekkinen, chef för Fortums vattenkraft.

Förnyelsen är ett led i Fortums moderniseringsarbete och innebär ökad effektivisering och livslängd av kraftverket. Tillfartstunneln kommer bli ca 600 meter lång. Arbetet omfattar berg-, betong-, och beläggningsarbete.

Krångede kraftverk, beläget vid Indalsälven mellan Östersund och Sundsvall, togs i drift på 1940-talet och är ett av Sveriges främsta vattenkraftsanläggningar. Det är också Fortums största kraftverk sett till produktion. Krångede kraftverk producerar under ett normalår motsvarande den totala elanvändningen i hela Jämtland, Dalarna, Gävleborg och Västmanland, drygt 1 680 GWh.

Projektet vid Krångede Kraftverk påbörjades i mars 2018 och beräknas vara färdigställt år 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063