23948sdkhjf

Pumpnyhet som minskar energikostnaden

Netzsch, som tillverkar excenterskruvpumpen Nemo, har precis släppt en pumpnyhet: XLC, som enligt tillverkaren minskar dess energiförbrukning samt tredubblar dess livslängd.

XLC bygger på en patenterad lösning som är unik: Statorn, det vill säga det gummihölje som omsluter pumpens snurrande rotor, kan med hjälp av XLC-mekanismen sträckas ut eller tryckas ihop.

Pumpens hydrauliska verkningsgrad kan anpassas till det aktuella behovet. Har man exempelvis 6 bar och behöver 12 bar kan pumpen enkelt ställas om till rätt kapacitet. Hur stor energibesparing detta ger finns det ännu inga beräkningar på, men Zander & Ingeström, som säljer pumpen i Sverige, uppskattar att tio procent är en realistisk siffra.

Utöver energibesparingen kommer pumpens livslängd att öka väsentligt, upp till tre gånger. För när pumpen så småningom tappar kapacitet, på grund av normalt stator- och rotorslitage, behöver man inte byta dessa delar utan endast komprimera statorn, så att kontaktytan mellan stator och rotor förskjuts från de slitna ytorna, vilket stoppar återläckaget.

En viktig miljöpoäng är också att hela statorn är återvinningsbar. I motsats till andra pumpar byter man endast gummit, medan statorns metallhölje kan återanvändas.

XLC kommer förmonterad på nya Nemopumpar och kan enkelt eftermonteras på äldre Nemopumpar av NM-typ.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093