23948sdkhjf

Flera ändringar i Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Arbetsmiljöverket har ändrat föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker, AFS 2011:19 samt gett ut en helt ny föreskrift om Hygieniska gränsvärden 2018:1.

Ändringarna i 2011:19 innebär bland annat att framöver kommer sanktionsavgift bara att tas ut då en rörledning inte märkts med erforderliga faropiktogram.
– En annan nyhet är att vi tagit bort sanktionsavgiften för omärkt tryckluft, säger Jens Åhman Arbetsmiljöverket till Process Nordic.

När det finns en risk för förväxling mellan rörledningar med kemiska riskkällor och rörledningar med annat innehåll behöver ledningarna märkas. Detta krav införs i föreskrifterna om kemiska arbetsmiljörisker, AFS 2011:19. Det behövs därför att kravet på att alla rörledningar ska märkas, som funnits i 24 § i föreskrifterna om användning av trycksatta anordningar, AFS 2002:1, nu tagits bort.

Genom ändringen behöver företagen själva bedöma om det finns risk för skada genom förväxling om inte alla rörledningar märks

Dessutom förtydligas att begreppet farlig kemisk produkt innefattar tryckluftmed minst 2 bar övertryck. Detta är ingen nyhet men förtydligas därför att det inte varit så känt.

En helt ny föreskrift om hygieniska gränsvärden har också trätt i kraft nu.
Dels är det ett antal nya ämnen som nu får hygieniska gränsvärden bland annat:

  • 1,2-Dibrometan (etyldibromid)
  • Hydrazin
  • 4,4´-Metylendianilin (4,4´-diaminodifenylmetan)
  • Etylenglykolmonometyleter (2-Metoxietanol)
  • Etylenglykolmonomeyleteracetat (2-Metoxietylacetat)

Dessutom ändras värdena för ett antal andra ämnen.
– Det är 30-tal ämnen som är ändrade. Bland annat Mangan och NO2 har fått sänkta gränsvärden, säger Jens Åhman.

Ändringarna har trätt i kraft den 21 augusti.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063