23948sdkhjf

Nordiskt samarbete ska lyfta 3D-printingen

De nordiska aktörerna inom 3D-printing upplever samma sak; att deras respektive marknader är för små. Nu har ett första steg tagits mot att samarbeta och skapa en större, nordisk marknad.

Förra veckan hölls en konferens i Estland om 3D-printing, eller additiv tillverkning som tekniken också kallas.

– Vi var nio personer från tre länder, där alla på olika sätt jobbar med 3D-printing. Allt ifrån Sintef, som är ett forskningsinstitut i Norge, till Pekka Ketola från 3Dstep Finland, som jobbar med att göra designer för 3D-printing, berättar Mikael Melitshenko från Nobel Science Park.

Konferensen visade att alla de nordiska länderna har samma utmaningar när det handlar om 3D-printing.

– När vi presenterade respektive lands marknad så sa alla samma sak: ”Vi ligger efter när det gäller additiv tillverkning”. Alla upplever också att marknaden fortfarande är för liten. De svenska, norska, finska och danska marknaderna påminner väldigt mycket om varandra. Det finns några stora spelare och sedan väldigt många små företag. 3D-printingbranschen är alldeles för liten, men om vi skulle samarbeta och skapa en nordisk marknad så blir ju möjligheterna större.

Fokus under konferensen låg på att hitta konkreta samarbeten och ett första steg blir att anordna ett större, gemensamt seminarium. Tanken är att det ska äga rum i Stockholm i november och det blir Alfred Nobel Science Parks uppgift att arrangera. Här kan Alfred Nobel Science Park dra nytta av sin erfarenhet från 3DTC-projektet, som finansieras av bland annat Region Örebro län och Europeiska regionala utvecklingsfonden, berättar Mikael Melitshenko.

– Eftersom vi driver 3DTC, där vi bland annat jobbar med att inspirera svensk industri till att anamma och lära sig mer om additiv tillverkning, så vill vi gärna samordna och koordinera även en nordisk satsning. Vi tänker oss att seminariet ska rikta sig till både industri och akademi, kanske även till finansiärer. Huvudsakligt fokus kommer att vara på konkreta och praktiskt tillämpbara presentationer, inte så mycket på akademiska teorier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078