23948sdkhjf

Nu invigs Additivt Teknikcenter i Hultsfred

Företagen behöver lärmiljöer för digitala tillverkningsmetoder.
Därför sätter Hultsfreds kommun upp en ny utvecklingsnod som är inriktad mot 3D-printing. Det hela sker i samarbete med lokalt näringsliv, regionala storföretag och universitet.

Invigningen äger rum den 22 augusti.

Bakgrunden är företagens behov inom digitala tillverkningsmetoder där det krävs lärmiljöer av nya slag för både studerande och för företagen själva.

Noden är en viktig pusselbit i kommunens strategi för att hitta smarta lösningar med hjälp av digital teknik.

På samma gång ska utbildningar på gymnasie- och YH-nivå erbjudas inom additiv tillverkning. Det sker i samverkan med Hultsfreds gymnasium och Campus Småland.

Additiv tillverkning utgår från en 3D-modell. Sedan byggs komplexa komponenter upp i lager för lager.

Industriprogrammets tidigare lokaler på Hultsfreds gymnasium har helrenoverats för det här ändamålet. Ytan är 460 kvadratmeter, varav 70 är ett metalprinter-rum. Tanken är att företag ska kunna boka tider för att kunna utnyttja sig av metallprintern.

– Vi har målmedvetet och sedan 2015 arbetat för att få till detta. Ny teknik och samverkan ger oss möjligheter där smart industri står i fokus, säger Michael Leijonhud, näringslivsstrateg, enligt ett pressmeddelande.

Hultsfreds kommun är majoritetsägare i företaget. Ett 15-tal regionala företag finns också med som delägare.

Swerea IVF, IKEA, Region Kronoberg, Scania, Modig Machine Tool och flera universitet är samarbetspartners till bolaget.

Ett samarbete med ABB Robotics och IKEA innebär att en robotcell driftsätts i augusti.

– När kommunen tillsammans med företagen satsar på teknikutveckling gynnar det både våra ungdomar och företagens möjlighet att utveckla sin tillverkning, det betyder mycket för vår framtida arbetsmarknad, säger kommunalrådet Lars Rosander enligt pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

4.087