23948sdkhjf

Forskning ska göra infrastruktur-UH smartare

En infrastruktur som är tillgänglig 24/7 är visionen för ett forskningsprogram som nu i sommar har beviljats stöd av Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning.

Programmet kommer att leda till smartare metoder att planera, finansiera och organisera underhållet av befintliga infrastrukturer med fokus på VA och kommunala vägar.

- Forskningsprogrammet, som RISE kommer att leda, bidrar till att kommuner och VA-verksamheter får bättre underlag att bygga sina beslut på, där möjligheterna med ny teknik och nya sätt att organisera tas tillvara. Det handlar om miljardbelopp som behöver investeras i infrastrukturen och då måste vi göra det på ett hållbart och effektivt sätt, säger Annika Malm, forskare på RISE och blivande programchef.

IQ Samhällsbyggnad är en del av det konsortium som står bakom forskningsprogrammet. Det var också IQ Samhällsbyggnad som genomförde den förstudie om behovet av forskning om underhåll av infrastruktur som var underlaget till den utlysning som Mistra genomförde och som nu resulterat i ett forskningsprogram. I programkonsortiet ingår även Linköpings Universitet, Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI, KTH/KTH Vattencentrum och Lunds Tekniska Högskola.

Mistra bidrar med högst 49 miljoner kronor över en fyraårsperiod. Programmets totala budget beräknas landa på cirka 80 miljoner kronor, där ingår 30 % medfinansiering från programmets partners.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063