23948sdkhjf

Reparbetare målar om Turning Torso

Den som har besökt Malmös landmärke Turning Torso denna sommar har kunnat se personer hänga utanpå byggnaden. Det är Klätterservice AB som har fått i uppdrag att utföra förbättringsmålning på fasaden.

Många faktorer måste stämma överens för att reparbetarna ska kunna utföra arbetet. Vädret är avgörande och regn och vind beaktas dagligen. Innan dagens arbete startar mäter reparbetarna bland annat luft- och ståltemperaturen, salthalten, luftfuktigheten och räknar ut daggpunkten – allt sammantaget avgör om arbetet kan utföras.

– Detta är ett spännande projekt ur många aspekter. Rent praktiskt och säkerhetsmässigt är det en utmanande byggnad att arbeta på och det är kul att få jobba med problemlösning utöver det vanliga. Det finns även en mängd arbetsmiljöaspekter att ta hänsyn till. Reparbetarna måste till exempel ha härdplastutbildning, genomgå läkarundersökning och arbeta i helkroppsdräkt och skyddsmask, säger Jon Enström, projektledare på Klätterservice.

Turning Torso sträcker sig 190 meter över havet. Den arkitektoniska konstruktionen består av nio delar som tillsammans vrider sig en kvarts varv från botten till toppen. Ramverket, som ser ut till att hålla delarna på plats, har 20 knutpunkter. Det är vid dessa som reparbetarna utför sitt målningsarbete.

– Vi ställer höga krav på våra leverantörer så att våra fastigheter underhålls långsiktigt och med hög kvalitet. Vårt samarbete med Klätterservice sträcker sig över lång tid och vi känner oss mycket trygga med att de utför uppdraget, säger Lennart Eckerholm, förvaltare på HSB Sundsfastigheter.

Klätterservice utförde 2017 en grundlig inspektion av knutpunkterna och fastslog tillsammans med HSB att underhållsmålning var aktuell.

– Precis som alla andra fastigheter måste även Turning Torso underhållas. För oss är detta ett prestigefyllt uppdrag som ställer höga krav på oss. Vi har haft ett nära samarbete med HSB med den gemensamma målsättningen att arbetet vi nu genomför ska hålla hög kvalitet och för lång tid. Väderförhållandena vid den skånska kusten är inte de mest tacksamma så jag tycker att det känns förnuftigt att HSB är proaktiva gällande underhållsplanen för Turning Torso, säger Jon Enström.

Arbetet avslutas i augusti/september för att troligen fortsätta med en ny etapp under 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173