23948sdkhjf

”Informationsbehovet är enormt”

”Många vet inte om att det går att renovera betong även när det gått så långt att armeringen sticker fram. Informationsbehovet är enormt”, konstaterar Tommy Thörn nu när ytskyddsturnén är slut.

I U&D nr 3 i år skrev vi om att YtskyddsAkademien och Svenskt Underhåll skulle ge sig ut på en turné genom landet för att informera om ytskydd av metall och betong.

Nu är rundresan genomförd. Man har besökt: Borlänge, Luleå, Stockholm, Göteborg och Malmö under april och maj. En heldag på varje ställe om hur man bedömer tillståndet på en konstruktion och hur man sedan renoverar och ytskyddar. Efter varje pass har det varit en frågestund. YtskyddsAkademiens experter har funnits på plats som en erfarenhetsbank som åhörarna kunnat få råd och stöd av.

-Vi är jättenöjda. Vi har haft över 100 deltagare, 20-30 på varje ställe. Det är ungefär vad vi hoppades på. I dagens läge är alla så upptagna, berättar Tommy Thörn från YtskyddsAkademien.

Endast på en ort, Sundsvall, tvingades man ställa in på grund av för få anmälda.

-Det kom fram flera case som vi kan hjälpa till med. Det handlar om bassänger på vattenverk.

En av dem som fått hjälp är Norrköping Vatten. De sände upp en projektledare och tre underhållsingenjörer till mötet i Stockholm.

-Vi bestämde oss för att delta för att vi har betong överallt i våra anläggningar som börjar visa olika skador och vi har inte vetat vad vi ska göra åt det. Vi förväntade oss inte att informationen skulle vara jätteomfattande, utan mer att dagen skulle vara en ingång till betongrenovering och till lite nya branschmänniskor utanför min vanliga entreprenörskrets, berättar projektledaren från Norrköping, Roger Allen.

Konferensen överskred hans förväntningar med råge.

-Jag är supernöjd! Vi bilade upp tidigt och kom hem sent, men det var värt varenda minut och varenda krona. Vi vet nu hur vi ska gå vidare med våra betongskador i Norrköping. Vi kommer att anlita några av leverantörerna på konferensen.

 

Stort informationsbehov

Informationsbehovet runt om i Sverige är enormt, konstaterar Tommy Thörn. Många vet inte om att det faktiskt går att återställa betong som är så förstörd att till och med armeringsjärnen är synliga.

-I VA-verken har betongen stått i 30, 40, ibland 50 år. Nu börjar det hända grejer med betongen som personalen där inte har upplevt tidigare. De känner att de behöver kunskaper om vad de ska göra.

YtskyddsAkademien består av ett hundratal experter som var och en har minst 20 års erfarenhet inom sitt område. Nästa steg för Akademien blir nu att hålla utbildningar om renovering och skydd av metall- och betong. Det sker i höst.

-Hur ska man inspektera sin anläggning? Vilka ytskyddsteknologier finns? Det blir en helhetsutbildning, från inspektion till val av lämpligt ytskydd. YtskyddsAkademien ska sätta ihop utbildningen tillsammans med Betonginstitutet, Korrosionsinstitutet och leverantörer.

Utbildningarna, precis som de just genomförda informationsträffarna, kommer att rikta sig till både beställare, utförare och konsulter. På vilka orter utbildningarna ska hållas är inte bestämt än. Planeringen pågår.

Stora värden finns att rädda. Som U&D skrev senast har RISE CBI Betonginstitutet och Swerea Kimab beräknat att betong- och metallskador årligen kostar svensk industri och infrastruktur runt 200 miljarder kronor. Det motsvarar en femtedel av statens samlade utgiftsbudget för 2018.

-Det finns vissa speciella metallappliceringar inom kemindustrin, där temperaturerna är väldigt höga, som är svåra att ytskydda, säger Tommy Thörn.

I övrigt går allt att rädda.

Torsten Ekström, Riksorganisationen Svenskt Underhålls vd, och Tommy Thörn har myntat begreppet Ytskyddande underhåll, för att markera att ytskyddet är en viktig del av det samlade underhållet.

Christer Åkerlundh

Artikeln är en del av vårt tema om Ytskydd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062