23948sdkhjf

Drift och underhåll jobbar mer ihop

På en av pappersmaskinerna på bruket i Billingsfors pågår ett försök med en digitalisering av underhållssystemet. Syftet är att både öka driftsäkerheten och effektivisera inspektioner.

Ahlstrom-Munksjös bruk i Billingsfors är en kombinerad massa- och pappersfabrik där många typer av specialfiberbaserade material produceras. Av de 300 anställda jobbar cirka 50 med underhåll, och det är för att underlätta och effektivisera deras arbete som man nu testar ett digitalt system för olika kontroller som checklistor, egenkontroller och fortlöpande tillstånds kontroller (FLT).

- Vi har under många år arbetat med MaintMasters underhållssystem. Men vi har känt att hanteringen av rapporter och andra dokument inte varit effektiv, exempelvis skrevs många arbetsordrar ut från MaintMaster och fick kommentarer skrivna med penna innan de rapporterades in igen manuellt. Resultatet blev dubbelarbete och ledtider, berättar Kenneth Johansson, underhållschef vid Ahlstrom-Munkfors.

De började då fundera på om det inte gick att använda fler digitala verktyg och effektivisera systemet. MaintMaster utvecklade därför tillsammans med sin partner Hash Mobile ett förslag på digital lösning som nu testas på en av pappersmaskinerna.

- Syftet har varit att skapa ett helt integrerat arbetsflöde med löpande information om funktionen hos pappersmaskinen. I det noteras också automatiskt vem som rapporterar vad och när samt vilken komponent som avses. Systemet utarbetar från den informationen olika arbetsordrar som skickas till ansvarig person för åtgärd, berättar Robin Ottenfelt, grundare av Hash Mobile.

 

Digital insamling av data

Kärnan i MaintMaster Inspector, som bygger på Hash Mobiles teknologi för mobil datainsamling och som har integrerats med MaintMasters underhållssystem, är all data som samlas in till, och analyseras av, underhållssystemet och som skapar ett mer faktabaserat beslutsstöd för både driften och underhållet.

Problem som rapporteras som Viktiga eller Kritiska (baserat på toleransnivån hos utrustningen) blir automatiskt en ny arbetsorder (avvikelse) i MaintMaster. All insamlad data är också registrerad mot objekt för att kunna se trender och förutse eventuella problem

- För att utföra det operatörsdrivna underhållet har både operatörer och underhållstekniker tillgång till arbetsordrar. Att samla data på maskinkomponents nivå, från både operatörerna och digitala sensorer, möjliggör ett mer proaktivt och prediktivt arbete, vilket minimerar det reaktiva underhållet, förklarar Robin Ottenfelt.

Det är Hash Mobile som utvecklat själva IT-plattformen för MainMaster Inspector. Det har de gjort i nära samarbete med operatörer och underhållschef på Billingsfors bruk.

- Det digitala systemet syftar även till att få drift och underhåll att jobba mer tillsammans, vilket underlättas då de använder samma system. Det ger dem även bättre kontroll över maskinparken. IT-plattformen integreras även med olika sensorer, bland annat termografisensorer som mäter olika temperaturer på elmotorn, lager, valsar och andra relevanta delar. Om värdena ligger utanför toleranserna så kommer en varningsflagga upp.

- Det här säkerställer även en optimal drift av maskinen genom att den hela tiden drivs inom givna toleranser. Vi undviker även oplanerade driftsstopp på grund av överhettning, berättar Kenneth Johansson.

 

Pilotförsöket blir fast drift

Pilotförsöket som pågår på en av de tre pappersmaskinerna på bruket i Billingsfors avslutas snart.

- Och då resultaten hittills har varit så positiva har vi redan beslutat att införa MaintMaster Inspector även på de andra två maskinerna till hösten, förklarar Kenneth Johansson.

Hittills är det dock bara i Billingsfors som Ahlstrom-Munksjö inför det nya systemet.

- Men då även våra andra svenska bruk använder MaintMasters underhållssystem så är det troligt att vi rullar ut systemet även på dessa på sikt. För digitaliseringen sköljer över oss som en fors och det gäller att hänga med, konstaterar Kenneth Johansson.

Hans tilltro till digitaliseringen är stor och han avslutar med en digital framtidsvision: Då exempelvis en packning går sönder så noterar en givare det som i sin tur skickar en signal till förrådet och kontrollerar om packningen finns. Om inte så skickas signalen istället till en 3D-skrivare som skriver ut en ny packning, allt utan manuell hantering.

- Det är inte långt borta då alla delar redan finns att tillgå, det gäller bara att koppla ihop dem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125