23948sdkhjf

Minskat UH-behov och sänkt energiförbrukning

Drygt 100 000 kvadratmeter samhällsbyggnader och bostäder i Nordanstigs kommun ska energieffektiviseras av Caverion.

Fokus ligger på byggnadernas fastighetsteknik där modernisering av exempelvis ventilation, värme samt styr- och reglerteknik beräknas minska energianvändningen radikalt under närmaste åren.

- Vi ser fram mot att i nära samarbete med kommunen och fastighetsbolaget minska energianvändning och underhållsbehov samt skapa en förbättrad inomhusmiljö för dem som vistas i lokalerna, säger Klas Tocklin, vd Caverion Sverige.

EPC-modellen, Energy Performance Contracting, innebär att Caverion garanterar en viss minskad energianvändning i byggnadsbeståndet och att investeringskostnaden täcks av de framtida kostnadsbesparingarna i energi och underhåll.

Utöver minskad energianvändning och underhållskostnader innebär installationen av ny fastighetsteknik även förbättringar i inomhusmiljön för boende och brukare, samt möjlighet för kommunen att nå miljömål på ett kostnadseffektivt sätt.

- Vår förhoppning, är att projektet skall leda till sänkta driftkostnader, för våra fastigheter och att det i sin tur kommer att frigöra medel, för vidare underhållsåtgärder. Vi hoppas även på en kompetenshöjning, för vår. Målet är också att få till en bra driftövervakning, för våra fastigheter, säger Birger Tellin, vd Nordanstigs Bostäder AB.

Projekterings- och analysfasen påbörjas under juni 2018 och beräknas vara avslutad under våren 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094