23948sdkhjf

Var tredje tror att digitaliseringen skapar jobb

Mer än var tredje svensk tror att digitaliseringen kommer att bidra till fler jobb, visar en ny rapport från Siemens.

– Digitaliseringen kommer innebära en förändring i kompetenskraven för många jobb. Att öka de anställdas förståelse för hur digitaliseringen kan utveckla verksamheten och affären är centralt för att stärka konkurrenskraften. Därför är kompetensförsörjningen en viktig fråga som bör vara inkluderad i företags digitaliseringsstrategi, säger Göran Persson, divisionschef Digital Factory/Process Industries and Drives på Siemens.

Enligt en ny Sifoundersökning tror mer än var tredje svensk, 37 procent, att digitaliseringen inom en femårsperiod kommer bidra till fler jobb i Sverige. Samtidigt pekar Siemens nya rapport på att nästan hälften av företagen, 47 procent, inom den svenska industrin, energisektorn, transportsektorn och bygg- och fastighetssektorn saknar en digitaliseringsstrategi.

– Vi anser att digitalisering kommer att skapa fler jobb och även nya typer av jobb. För exempelvis industrin kan satsningar på artificiell intelligens eller ökad automation stärka konkurrenskraften och leda till att industrier i framtiden i större utsträckning placeras här i Sverige, säger Rikard Skogh, försäljningschef IoT på Siemens.

Sifoundersökningen genomfördes den 4–17 december 2017 som en webbaserad undersökning. Ett representativt urval för Sveriges befolkning bestående av 1 000 personer deltog och besvarade frågan: ”Tror du att digitaliseringen, inom en femårsperiod, kommer bidra till fler eller färre jobb i Sverige?”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125