23948sdkhjf

Regeringssatsning på artificiell intelligens

Regeringen vill att Sverige ska ta en ledande roll i utvecklingen av artificiell intelligens och satsar 40 miljoner kronor på ett nytt AI-initiativ.

Regeringen meddelade sitt beslut i går, torsdag. Totalt 40 miljoner kronor ska under 2018 och 2019 satsas på vidareutbildning inom AI, artificiell intelligens. Projektet går under namnet AI-Sweden.

Chalmers tekniska högskola har fått i uppdrag att koordinera satsningen, som också ska ledas av Göteborgs universitet, Kungliga Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Umeå universitet och Örebro universitet.

– Jag är mycket glad att universitetets AI-forskning håller så hög klass att vi blir en del av denna viktiga regeringssatsning med andra ledande lärosäten. Den kommer att betyda mycket för både grundutbildning och vår samverkan med näringsliv och offentliga aktörer, säger Johan Schnürer, rektor på Örebro universitet.

Örebro universitet har satsat på behovsanpassade kurser, kallade Smarter, för företagare i AI och autonoma system.

– Kombinationen av högkvalitativa resultat inom AI och en kritisk massa av forskare har satt Örebro universitet på kartan. AI-Sweden är en naturlig förlängning av det arbete vi gör för att uppnå samproduktion med industrin, säger Amy Loutfi, forskningschef för Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem vid universitetet.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, förklarar varför regeringen genomför sin AI-satsning:

– Satsningen är en avgörande investering för framtiden. För mig är det oerhört viktigt att skapa förutsättningar för det livslånga lärandet inom ett så aktuellt område som AI. Inte minst eftersom kompetensförsörjningen är grunden för svensk innovations- och konkurrenskraft.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093