23948sdkhjf

Placerade dataservrar på havsbotten

Microsoft har sjösätt 864 servrar på havets botten utanför Orkneyöarna.

Istället för dyra datahallar på land testar nu Microsoft att placera ett undervattensdatacenter på havets botten. Sjösättningen utanför Orkneyöarna ingår i Projekt som heter Natick, där målet är att leverera småskaliga datacenter snabbt.

-Vårt mål är att snabbt kunna leverera datorkapacitet när våra kunder behöver det, vart som helst på jorden, säger Christian Belady på Microsofts avdelning för molnstrategi.

På det här sättet kan Microsoft snabbt utöka kapaciteten på sina molntjänster i närheten av havsnära städer eller avlägsna platser i världen där det inte lönar sig med traditionella serverhallar.

Normalt sett står kylningen för en stor del av energiförbrukningen i ett datacenter. Med datacenter på havsbotten vattenkyls serverracken istället med radiatorer som innehåller kallt havsvatten.

Datacentret vid Orkneyöarna är utvecklat i samarbete med den franska u-båtstillverkaren Naval Group. Centret kopplas till land med en fiberoptisk kabel för dataöverföring och en strömkabel. Förhoppningen är att centret ska vara underhållsfritt i åtminstone fem år

Datacentret drivs med förnyelsebar energi från Orkneyöarnas vindkraftverk och undervattensturbiner. På sikt hoppas Microsoft göra sina nedsänkta datacenter helt självförsörjande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11