23948sdkhjf

Ansöker om tillstånd för permanent stängning

Uniper har ansökt om tillstånd av Elberedskapsmyndigheten om en permanent stängning av Öresundsverket i Malmö.

Öresundsverket är ett högeffektivt och modernt kraftvärmeverk med gas som primärt bränsle. Anläggningen producerar el och kapaciteten ligger på 450 megawatt, vilket är i samma storleksordning som elförbrukningen i hela Malmö stad en kall vinterdag.

Anläggningen har dock inte varit i kontinuerlig drift sedan i mars 2016. De senaste årens låga elpris har gjort anläggningen olönsam och omöjlig att driva vidare på marknadsmässiga villkor. Nu är det upp till myndigheten att klargöra anläggningens betydelse för leveranssäkerheten i det svenska elsystemet.

Enligt kraftverkschefen Christian Redeker har förberedelser för en permanent stängning redan påbörjats, och ett formellt stängningsbeslut kan förväntas så snart Elberedskapsmyndigheten gett sitt godkännande.

- Vi kommer inom kort att avbryta den fortlöpande tillsynen av anläggningens trycksatta anordningar. Får vi ett OK på att fortsätta processen är nästa steg att inleda försäljningen av kraftverkets utrustning och komponenter till kraftverksprojekt utanför Europa, förklarar Redeker.

- Vi har tidigare föreslagit en lösning för att kunna hålla anläggningen i beredskap och stötta elsystemet vid akuta tillfällen. Nu är det upp till myndigheten att ta ställning till vårt förslag, säger Christian Redeker.

Öresundsverket använder naturgas, och i det globala perspektivet bidrar Öresundsverket till att koldioxidutsläppen reduceras så länge det finns kolkraftsanläggningar i vårt närområde. Totalt har anläggningen under sin produktionstid trängt undan 3 miljoner ton koldioxid.

- Om Sverige hamnar i en situation med effektbrist, hade det varit att föredra elproduktion från Öresundsverket framför import av kolkraftsproduktion från närliggande marknadsområden, avslutar Christian Redeker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078