23948sdkhjf

Kugg- och lagerfel på flerstegsväxellåda

SPM har publicerat en fallstudie som presenterar resultaten av tillståndskontroll på en flerstegsväxellåda som driver ett skivfilter i en massafabrik.

Växellådor, konstruerade för olika ändamål och med varierande grader av komplexitet, är en oumbärlig komponent i alla industrier. Underhållet av växellådorna är ofta av avgörande betydelse för produktionen, vilket gör dem till en given kandidat för tillståndskontroll.

SPM berättar i en fallstudie om ett fel i en fyrstegsväxellåda som, tillsammans med en motor, driver ett skivfilter (som är en applikation med låg hastighet) i en massafabrik.

SPM installerade sitt onlinesystem Intellinova Compact. Installationen var en del av ett projekt med syfte att utvärdera och fastställa hur man bäst övervakar den mekaniska konditionen på växellådor med hjälp av HD-teknologi.  

Mätningarna startade när växellådan var i gott skick, fortsatte under hela perioden under vilken lagret och växelläget försämrades, och fortsatte även efter att växellådan hade reparerats.

Orsaken till denna växellådas skada var att vattnet gick in i växellådan av misstag när axeln skulle göras ren. Vattnet skadade smörjningen, vilket till slut skadade lagren. Det ökade vibrationsnivåerna mycket snabbt och de förblev på en hög nivå.

Under ett planerat stopp stoppades växellådan och inspekterades. Det var tydliga skador på alla växlar, men på grund av brist på reservdelar kunde endast lagren ersättas.

Efter lagerändringen minskade vibrationsnivåerna, men var fortfarande högre än normalt. I samband med ett annat planerat stopp fyra månader senare monterades även nya växlar, varefter vibrationsläsningarna sjönk till en normal nivå.

SPM skriver så här i sin rapport: ”Det har varit ett lärorikt projekt där vi har lyckats upptäcka växelskador i växellådan. Mätningarna från denna och andra växellådor har bland annat resulterat i rekommendationer om de mest lämpliga mätteknikerna för olika växellådsproblem”.

SPM:s slutsats är att deras HD ENV är idealisk för att upptäcka växelproblem, medan SPM HD fungerar bra för övervakning av lager och smörjförhållanden. För en lyckad växellådsövervakning rekommenderar SPM att man använder en sensor per axel. För att säkerställa att RPM-faktorn anges tillräckligt noggrant när sensorernas mätuppdrag ska ställas in, rekommenderar SPM att man anger antalet tänder på växlarna i RPM-faktorinställningarna.

SPM:s Strategic Sales & Applications-grupp driver ett projekt som omfattar växellådsövervakning, där målet är att förstå hur växellådor fungerar och hur man bäst mäter en växellådas mekaniska förhållande och smörjförhållanden. Flera olika testinstallationer har gjorts i Sverige, varav en är på växellådan i denna fallstudie.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078