23948sdkhjf

Hur mycket underhåll kräver solceller?

Ja, man behöver väl putsa glaset emellanåt, som man putsar vanliga fönster, och hålla undan vegetation som kan skugga, men är det så mycket annars?

Jo, det finns skäl för en besiktning av anläggningen ibland. Solpaneler med infästningar, genomföringar och annat måste nästan alltid placeras i utsatta lägen. Underhåll och regelbunden tillsyn ökar utbytet och minskar risken för avbrott och driftstörningar.

Arbetet med att sätta samman en vägledning för skötsel och underhåll av solcellsanläggningar har nu kommit så långt att ett förslag är ute på remiss. Till den 25 juni 2018 kan man lämna synpunkter till SEK Svensk Elstandard. Förslaget har beteckningen 82/1407/CDV.

Projektet drivs internationellt i IEC, den internationella organisationen för standardisering på elområdet, och resultatet är tänkt att också bli europeisk och svensk standard. På det sättet finns det ett gemensamt dokument som man kan hänvisa till, till exempel vid upphandling av underhåll eller vid avtal om tillträde till anläggningen.

Den planerade internationella standarden, IEC 62446-2, Photovoltaic (PV) systems – Requirements for testing, documentation and maintenance – Part 2: Grid connected systems – Maintenance of PV systems, är den andra delen av två.

Den första delen handlar om dokumentation och provning före idrifttagning och fastställdes för två år sedan som svensk standard med beteckningen SS-EN 62446-1. Det finns också kopplingar till vägledningen SS-EN 61724-1 som kom i vintras, som handlar om metoder för prestandaövervakning, vilket kan vara aktuellt i större anläggningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094